Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 126-1. Надання народним депутатам України службових жилих приміщень і користування ними

Порядок надання народним депутатам України службових жилих приміщень і користування ними визначається окремим Положенням, затвердженим Верховною Радою України.

Порядок надання та користування народними депутатами України службовими приміщення крім ст. 126-1 ЖК УРСР, регулюється також ст. 35 Закону України "Про статус народного депутата України" та Положенням про порядок надання народним депутатам України службових жилих приміщень і користування ними, затвердженим Постановою Верховної Ради України 11 липня 1995 року N 286/95-ВР.

Після переходу на постійну роботу у Верховну Раду України народні депутати України і члени їх сімей, у разі перебування на обліку потребуючих поліпшення житлових умов за місцем попередньої роботи чи постійного проживання до обрання народним депутатом України, з обліку не знімаються.

Службові жилі приміщення надаються народним депутатам України незалежно від перебування на обліку потребуючих поліпшення житлових умов, без додержання будь-яких пільг та черговості.

Для одержання службового жилого приміщення народний депутат України подає заяву до комітету Верховної Ради України, до компетенції якого входять зазначені питання. До заяви додається довідка з місця проживання про склад сім´ї та реєстрацію. Члени сім´ї народного депутата України, які проживають разом з ним і бажають поселитися в службове жиле приміщення, дають письмову згоду на проживання в зазначеному приміщенні.

Службові жилі приміщення, які надаються депутатам Верховної Ради України мають ряд особливостей, а саме: 1) розташовується поблизу адміністративних будівель Верховної Ради України; 2) є окремою умебльованою квартирою, яка обладнана побутовою технікою (спальний гарнітур, меблі для кабінету, карнизи, портьєри для вікон, (комплект), тюль для вікон, килим, килимова доріжка, поличка для ванни, завіса для ванни люстра, бра, світильники для передпокою настільна лампа, електролампочки, телевізор, холодильник, радіоприймач, телефонні апарати, графин для води, стакани (6 шт. комп.), відро поліетиленове, пральна машина пральна дошка, пилосос, комплекти постільної, білизни, посуд для приготування їжі, посуд для їжі, сервіз чайний) та містить додаткову кімнату для організації робочого кабінету; 3) у разі потреби поруч із службовим житлом повинно знаходитись місце для стоянки автомобіля; 4) надається народному депутату протягом трьох місяців з дня подання ним заяви.

Перед прийняттям рішення про надання службового жилого приміщення Управління Справами Верховної Ради України зобов´язане роз´яснити народному депутату України особливості договору найму зазначеного приміщення, норми цього Положення та отримати від нього письмове зобов´язання про звільнення наданого службового жилого приміщення у разі припинення депутатських повноважень або одержання у м. Києві іншого благоустроєного жилого приміщення у постійне користування.

Постанова Верховної Ради України про надання службового жилого приміщення може бути переглянута до видачі спеціального ордера, якщо виявляться обставини, які не були раніше відомі й могли вплинути на вказане рішення.

На підставі Постанови Верховної Ради України про надання службового жилого приміщення Управління Справами Верховної Ради України видає народному депутату України спеціальний ордер встановленої Постановою Верховної Ради України 11 липня 1995 року N 286/95-ВР форми, який є єдиною підставою для вселення в надане службове жиле приміщення. Ордер дійсний протягом 30 днів з дня його видачі. Бланки ордерів зберігаються як документи суворої звітності.

На підставі спеціального ордера між наймодавцем (Управлінням житловими будинками Управління Справами Верховної Ради України) і наймачем - народним депутатом України, на ім´я якого видано ордер, укладається договір найму службового жилого приміщення за формою, що затверджений Постановою Верховної Ради України 11 липня 1995 року N 286/95-ВР.

Народні депутати України, як наймачі службових жилих приміщень мають ті самі права та несуть ті самі обов´язки, що і інші наймачі службових приміщень.

Народні депутати України, строк депутатських повноважень яких закінчився чи депутатські повноваження яких достроково припинено відповідно до статті 4 Закону України "Про статус народного депутата України", або щодо яких скасовано рішення про визнання їх депутатських повноважень, чи які одержали у м. Києві інше благоустроєне жиле приміщення у постійне користування, в тримісячний строк зобов´язані звільнити займане службове жиле приміщення з усіма особами, які з ними проживають, а в разі відмови - підлягають виселенню в судовому порядку без надання іншого жилого приміщення.

Водночас до депутатів Верховної Ради України, які отримали службове житло, не можуть бути застосовані положення цієї глави про виселення у зв´язку із тим, що такі службові жилі приміщення виключаються з числа службових Постановою Верховної Ради України (наприклад, Постанова Верховної Ради України від 14 квітня 1998 року N 216/98-ВР "Про порядок виключення з числа службових жилих приміщень, займаних народними депутатами України").