Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 19. Участь органу опіки та піклування у захисті сімейних прав та інтересів

1. У випадках, передбачених цим Кодексом, особа має право на попереднє звернення за захистом своїх сімейних прав та інтересів до органу опіки та

2. Рішення органу опіки та піклування є обов'язковим до виконання, якщо протягом десяти днів від часу його винесення заінтересована особа не звернулася за захистом своїх прав або інтересів до суду, крім випадку, передбаченого частиною другою статті 170 цього Кодексу.

3. Звернення за захистом до органу опіки та піклування не позбавляє особу права на звернення до суду.

У разі звернення з позовом до суду орган опіки та піклування припиняє розгляд поданої йому заяви.

У разі звернення з позовом до суду припиняється виконання рішення органу опіки та піклування.

4. При розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов'язковою є участь органу опіки та піклування.

5. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

6. Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

1. Органи опіки та піклування належать до органів, які відповідно до закону здійснюють захист сімейних прав та інтересів. Згідно із ч. 1 коментованої статті у випадках, передбачених законом, особа має право на попереднє звернення до цих органів, рішення яких є обов'язковим. Таким чином сторони можуть вирішити сімейну проблему, не звертаючись до суду.

Розгляд сімейних спорів органи опіки та піклування здійснюють у випадках, передбачених СК України, і в межах своєї компетенції. Зокрема органи опіки та піклування вирішують спори щодо участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї(ст. 158 СК України), спори між матір'ю та батьком щодо місця проживання малолітньої дитини (ст. 161 СК України). Проте вказаними випадками діяльність органів опіки щодо захисту сімейних прав не обмежується. У виняткових випадках, при безпосередній загрозі для життя або здоров'я дитини, орган опіки та піклування має право постановити рішення про негайне відібрання дитини від батьків (ст. 170 СК України). Орган опіки та піклування має також право на звернення до суду з позовом про скасування усиновлення чи визнання його недійсним (ст. 240 СК України). Крім того, він здійснює контроль за цільовим витрачанням аліментів (ст. 186 СК України).

2. Розгляд сімейних спорів органом опіки та піклування надає можливість особам не звертатися до суду. Однак звернення за захистом до органу опіки та піклування не позбавляє їх такого права (ч. 3 ст. 19 СК України). При цьому судовий захист має пріоритет. Тому закон встановлює, що у разі звернення з позовом до суду, орган опіки та піклування припиняє розгляд поданої йому заяви. Якщо ж рішення по справі було прийняте, у разі звернення особи з позовом до суду припиняється виконання рішення органу опіки та піклування.

Якщо особа протягом десяти днів від часу винесення рішення органом опіки та піклування не звернулася до суду, таке рішення набуває сили і стає обов'язковим до виконання.

Це правило має одне виключення. Так, згідно із ч. 2 ст. І70 СК України у виняткових випадках, при безпосередній загрозі для життя чи здоров'я дитини, орган опіки та піклування або прокурор мають право постановити рішення про негайне відібрання дитини від батьків. У цьому разі орган опіки та піклування зобов'язаний негайно повідомити прокурора та у семиденний строк після постановлення рішення звернутися до суду з позовом про позбавлення батьків чи одного з них батьківських прав або про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав. Таким чином при безпосередній загрозі для життя або здоров'я дитини рішення органу опіки та піклування набуває сили одразу, а не після спливу 10 днів, як це має місце в усіх інших випадках.

3. У ч. 4 коментованої статті зазначається, що участь органу опіки та піклування є обов'язковою при розгляді судом спорів, що випливають з сімейних відносин. До них зокрема належать спори щодо: а) участі одного з батьків у вихованні дитини (ст. 159 СК України); місця проживання дитини (ст. 161 СК України); позбавлення та поновлення батьківських прав (ст. 164, ст. 169 СК України); побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав (ст. 168 СК України); відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду (ст. 163 СК України), управління батьками майном дитини (ст. 177 СК України); скасування усиновлення та визнання його недійсним (ст. ст. 236, 238 СК України).

При розгляді судами спорів, що випливають із сімейних відносин, орган опіки та піклування: а) надає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору; б) безпосередньо бере участь у судових засіданнях при розгляді спору.

4. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи (ч. 5 ст. 19 СК України). Надання органом опіки та піклування письмових висновків щодо суті сімейного спору суду є традиційним для вітчизняної практики. Пленум Верховного Суду України в Постанові № 16 від 12.06.1998 р. "Про застосування судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім'ю" (п. 23) звертав увагу на те, що при розгляді сімейних спорів обов'язковими є наявність письмового висновку органів опіки і піклування та їхня участь у судовому засіданні. Складання зазначених висновків і участь у судових засіданнях покладено на відділи й управління освіти районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій і виконавчих комітетів міських чи районних у містах рад.

При вирішенні спорів, що випливають з сімейних відносин, суди повинні виходити не з формальних міркувань, а з фактичних інтересів дітей та умов їх нормального виховання. У зв'язку з цим суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини (ч. 6 ст. 19 СК України).