Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 37. Правозгідність шлюбу

1. Шлюб є правозгідним, крім випадків, встановлених частинами першою - третьою статті 39 цього Кодексу, а також якщо він не визнаний недійсним за рішенням суду.

1. В коментованій статті вперше закріплюється таке поняття як "правозгідність шлюбу". Для його визначення в законі застосовується принцип "від противного". В коментованій статті визначаються ознаки "неправозгідного" шлюбу, а правозгідним визнається шлюб, який цим ознакам не відповідає.

З аналізу коментованої статті можна дійти висновку, що "неправозгідним" є шлюб, передбачений статтями 39, 40, 41 СК України, тобто недійсний шлюб. У свою чергу, правозгідним є шлюб дійсний. Введення спеціального терміну, який не синхронізується зі своїм парним поняттям (правозгідний шлюб - недійсний шлюб) важко визнати вдалим, оскільки воно розмиває єдність юридичної лексики.

2. Критику викликає термінологічне вирішення питання. Однак ідея закріплення в законі презумпції дійсності шлюбу може бути цілком підтриманою. Шлюб, зареєстрований державним органом реєстрації актів цивільного стану, вважається дійсним без будь-яких спеціальних доказів та свідчень і, навпаки, недійсним може вважатися шлюб, який не відповідає вимогам закону щодо дійсності шлюбу.