Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

§ 4. Обчислення строку відбування покарання у виді громадських робіт

Громадські роботи є основним видом кримінального покарання, яке застосовується до осіб за вчинення злочинів невеликої або середньої тяжкості (ст. 52 КК). Науковці вважають, що більш доцільним і ефективним було б призначення покарання у виді громадських робіт не тільки як основного покарання, а і як додаткового покарання до основного, та до звільнення від відбування покарання з випробуванням, що дозволило б зробити його наочним не тільки для правопорушника, а й для суспільства, яке сьогодні сприймає застосування громадських робіт до засуджених як звільнення злочинців без будь- яких наслідків за скоєний злочин і суттєво знижує загальнопревен- тивне значення цього виду покарання.

Покарання у виді громадських робіт має строковий характер, обчислюється в годинах, протягом яких засуджена особа працювала за визначеним місцем роботи (ч. 1 ст. 38 КВК). Призначається повнолітнім у межах від 60 до 240 годин, відбувається не більш як чотири години на день. Щодо неповнолітніх - відповідно від 30 до 120 годин з тривалістю виконання таких робіт не більше двох годин на день.

Враховуючи режим роботи підприємства, установи, організації за місцем відбування громадських робіт, його специфіку, особливості та час роботи (навчання) засудженого за місцем основної роботи, адміністрація (власник) підприємства щомісячно складає графік відбування призначеного покарання і заповнює табель виходу на роботу. Кількість відпрацьованих засудженим годин заноситься до спеціальної картки обліку, яка заповнюється щомісяця. Таким чином, до відпрацьованого часу зараховується тільки той строк, який засуджений відпрацював згідно з повідомленням адміністрації (власника) підприємства.

До часу відбування покарання не зараховується: а) час хвороби, якщо засуджений перебував на лікарняному і не виконував громадські роботи; б) якщо засуджений прибув для виконання робіт у стані сп'яніння.

Після відпрацювання встановленої вироком суду кількості годин інспекція надсилає власнику підприємства повідомлення про припинення відбування покарання засудженою особою, і вона знімається з обліку.

У день закінчення строку покарання у виді громадських робіт, а при звільненні за іншими підставами - не пізніше наступного робочого дня кримінально-виконавча інспекція після одержання відповідних документів направляє повідомлення власнику підприємства, установи, організації або уповноваженому ним органу, де засуджений відбував покарання, про припинення виконання громадських робіт. За вимогою засудженого йому може видаватися довідка про відбуття покарання або про звільнення від нього (ч. 6 ст. 153 КВК).

Після відбуття покарання (у день надходження відповідних документів) інспекція знімає засудженого з обліку: вносить відповідний запис про дату і підстави звільнення до журналу обліку і облікової картки. У десятиденний термін після цього направляє повідомлення до військового комісаріату, якщо особа підлягає призову на строкову військову службу, та до відділу (відділення) у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб.

За загальним правилом виконання покарання у виді громадських робіт припиняється, а засуджені особи знімаються з обліку у зв'язку з:

а) відбуттям призначеної судом кількості годин громадських робіт - за наявності повних даних з підприємства про відпрацьований час;

б) засудженням за ухилення від відбування громадських робіт - за наявності вироку суду, який набрав чинності; в) амністією - за наявності відповідної постанови (ухвали) суду; г) скасуванням вироку - за наявності відповідної постанови (ухвали) суду; д) іншими підставами, передбаченими законодавством (наприклад, засуджені особи, які змінили місце проживання і вибули за межі території обслуговування інспекцією, за наявності підтвердження про отримання особової справи підрозділом інспекції за новим місцем проживання або вчинили новий злочин).

З обліку також знімаються померлі - за наявності відповідної довідки органу реєстрації актів громадянського стану.