Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Кому адресовано цю книгу

Книга, яку ви тримаєте в руках, може бути використана як керівництво щодо захисту від обвинувачення за правилами КПК 2012 року. Видання розраховано насамперед на практичних працівників (адвокатів, суддів, прокурорів), а також осіб, які не мають юридичної освіти та відповідної попередньої підготовки, утім з тих чи інших причин перебувають у конфлікті з державою та не скористалися допомогою адвоката.

Однією з найбільших проблем сучасної адвокатури є розірвання зв'язків між поколіннями. На адвоката не можна вивчитися за допомогою лише тих знань, які юрист одержує у вищому навчальному закладі. Адвокату недостатньо добре знати законодавство. Потрібні живі приклади, за допомогою яких можна перейняти досвід, зв'язок поколінь, навички професії. Пропонована книжка - спроба прокласти такий місточок між досвідом адвокатів минулого і реаліями сучасного.

Було б ілюзією вважати, що правоохоронні органи та прокуратура завжди діють безпомилково і бездоганно. Тому адвокат, вступаючи в процес, діє не тільки як захисник у конкретній справі. Його роль значно ширша, бо він діє як правозаступник. Отже, адвокат не може залишатися в межах винятково професійних обов'язків, він неминуче стає на перешкоді порушенням кримінального права і процесу. А це війна, причому в реальних умовах України адвокат змушений вести її в нерівних умовах, іноді заради інтересів клієнта він іде на компроміс, на поступки. Формальна рівність адвоката і прокурора має декларативний характер. Адвокат не повинен мати ілюзій щодо цього. Але закон і Конституція цю формальну рівність проголошує, а тому він має опиратись на них.

Адвокати у суді б'ються не за допомогою зброї (мечів чи пістолетів). Основна зброя адвоката - слово, а боротьба йде за ідеї та правову позицію.

На соціально-правове значення роботи захисника ще в 1885 р. вказав славнозвісний адвокат С. А. Андреєвський: "Упевнений захист є законним противником і слідчої влади, і прокурорського

нагляду, і обвинувальної камери. Він має право сказати їм: досі ви працювали без нас, але ми прийшли як люди свіжі, оглянувши те, що ви зробили, ми ясно бачимо, як ви глибоко помилились, усе, що ви побачили, тільки збиває зі шляху. Істина зовсім не там, де ви її шукали. Ось в якій стороні, ось де вона, на наше переконання, ця істина!".

У книзі слушно наголошується, що діяльність адвоката є творчою, вона важко піддається канонам. Звичайно, книга написана передусім для професіоналів. Спеціаліст побачить у посібнику зразки професійних документів; корисні схеми та таблиці, якими можна скористатись у конкретних справах.

Новий КПК України продемонструє новаторську суть і цінність лише за умови його застосування. Саме практика дасть йому реальну оцінку. Однак ті прийоми і рекомендації, які є в книзі, збережуть свою цінність за будь-яких умов.