Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 181. Технічне обслуговування та ремонт будинків громадського житлового фонду і будинків житлово-будівельних кооперативів

Державні житлово-експлуатаційні і ремонтно-будівельні служби здійснюють за договором технічне обслуговування та ремонт будинків громадського житлового фонду і будинків житлово-будівельних кооперативів. Оплата витрат, зв´язаних з обслуговуванням та ремонтом зазначених будинків, провадиться за ставками або на умовах, установлених для обслуговування та ремонту будинків державного житлового фонду.

Коментована стаття врегульовує питання технічного обслуговування та ремонту будинків громадського житлового фонду і будинків житлово-будівельних кооперативів. На сьогоднішній день таке обслуговування здійснюється комунальними підприємствами в порядку, передбаченому Законом України "Про житлово-комунальні послуги" від 24 червня 2004 року N 1875-IV. Більш детально див. коментар до ст. 178 Кодексу.

При цьому під технічним обслуговуванням слід розуміти сукупність усіх технічних та організаційних дій, у тому числі й технічного нагляду, спрямованих на підтримку чи повернення об´єкта в стан, у якому він здатний виконувати потрібну функцію, а також здійснення комплексу заходів щодо контролю та підтримання працездатного або справного стану, який полягає, як правило, в огляді, догляді та періодичному ремонті.

Система технічного обслуговування жилих будинків повинна забезпечувати безпечне та безперебійне функціонування будинків, інженерних мереж та обладнання протягом встановленого строку служби будинку. Контроль за технічним станом здійснюється шляхом впровадження системи технічного огляду жилих будинків.

Технічне обслуговування здійснюється в порядку, визначеному Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Держжитлокомунгоспу України від 17 травня 2005 року N 76. Так, Правилами передбачено технічне обслуговування і ремонт жилих будинків, будівельних конструкцій та інженерного обладнання (розділи 2, 4, 5 Правил).