Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 66. Плата за користування житлом

Плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється виходячи із загальної площі квартири (одноквартирного будинку).

Норма загальної площі встановлюється у розмірі 21 квадратного метра на одну особу.

Розмір плати за користування житлом (квартирної плати) встановлюється Кабінетом Міністрів України.

В одинарному розмірі оплачується загальна площа, що має належати наймачеві та членам його сім´ї за встановленими нормами, а також зайва площа, якщо розміри її на всю сім´ю не перевищують половини норми загальної площі, яку належить мати одній особі. Плата за користування рештою зайвої загальної площі береться в підвищеному розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Загальна площа, право користування якою зберігається за тимчасово відсутнім наймачем або членом його сім´ї, не вважається зайвою.

1. Утримання житла - це комплекс робіт, спрямованих на створення необхідних умов для проживання людей і забезпечення збереження житлових будівель та технічного обладнання (роз´яснення Міністерства будівництва архітектури та житлово-комунального господарства України від 01.11.2006 року щодо порядку нарахування плати за користування житлом).

Калькуляційною одиницею є 1 кв. метр загальної площі квартир будинку.

Основним нормативно-правовим документом в цій сфері є постанова Кабінету Міністрів України від 12 липня 2005 р. N 560 "Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій".

Розмір тарифів (нормативних витрат, пов´язаних з утриманням будинків і споруд та прибудинкових територій) визначається по кожному будинку окремо залежно від кількісних показників фактичного надання послуг з урахуванням забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій згідно з типовим переліком послуг

Цією постановою Кабінету Міністрів затверджено:

- типовий перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій,

- типовий договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

До типового переліку послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкової території належать прибирання сходових кліток, прибудинкової території, підвалів, вивезення та утилізація твердих побутових і негабаритних відходів, технічне обслуговування ліфтів та систем диспетчеризації, енергопостачання ліфтів, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем тепло-, водопостачання, водовідведення і зливної каналізації, освітлення місць загального користування, підвалів та інші витрати.

2. Для певних категорій наймачів та членів їх сімей законодавством передбачені пільги в оплаті за користування житлом та комунальними послугами.

Зокрема, пільги встановлені Законом України "Про міліцію" (ч. 4 ст. 22), "Про статус суддів" (ч. 9 ст. 44), "Про прокуратуру" (ст. 49), "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (п. 11 ч. 1 ст. 20), "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (п. 4 - 6 ч. 1 ст. 12; п. 4 - 5 ч. 1 ст. 13; п. 4 - 5 ч. 1 ст. 14; п. 4 - 5 ч. 1 ст. 15), "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист" (п. 6 ч. 1 ст. 6), "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших осіб похилого віку в Україні" (п. 7 ч. 1 ст. 9), "Про пожежну безпеку" (ст. 22), Закону України "Основи законодавства України про культуру" (ст. 29) тощо.

При з´ясуванні наявності чи відсутності права на пільги по оплаті житлово-комунальних послуг треба керуватись постановою Кабінету Міністрів від 1 серпня 1996 р. N 879 "Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати".

Ст. 39 Закону України "Про Державний бюджет на 2009 рік" встановлює численні категорії громадян, яким надаються житлові субсидії та пільги за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

2. Законом України "Про житловий фонд соціального призначення" встановлено, що користування соціальним житлом є платним.

Плата за житло у житловому фонді соціального призначення складається з плати за:

1) найм житла;

2) утримання жилих будинків та прибудинкових територій;

3) комунальні послуги (с. 20 Закону України "Про житловий фонд соціального призначення").

Основним підзаконним документом в цій сфері є постанова Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2007 р. N 155 "Про затвердження Порядку розрахунку плати за соціальне житло".