Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 1010. Обов'язки спадкоємця повіреного та ліквідатора юридичної особи — повіреного

1. У разі смерті повіреного його спадкоємці повинні повідомити довірителя про припинення договору доручення та вжити заходів, необхідних для охорони майна довірителя, зокрема зберегти його речі, документи та передати їх довірителеві.

2. У разі ліквідації юридичної особи — повіреного ліквідатор повинен повідомити довірителя про припинення договору доручення та вжити заходів, необхідних для охорони майна довірителя, зберегти його речі, документи та передати довірителеві.

Смерть повіреного у відповідності з п.З ч.І ст. 1008 ЦК є безумовною підставою для припинення договору доручення, тому що його виконання пов´язано з особою повіреного і не припускає спадкування. Але не дивлячись на це, спадкоємці повіреного все-таки мають певні обов´язки щодо довірителя. А саме: спадкоємці повинні повідомити довірителя про припинення договору доручення та вжити заходів, необхідних для охорони майна довірителя, зокрема, зберегти його речі, документи та передати їх довірителеві. Якщо вжиття зазначених заходів передбачає здійснення спадкоємцями витрат, то вони підлягають відшкодуванню довірителем. Слід також зазначити, що у випадку надходження після смерті повіреного будь-якого майна чи документів, як наслідок доручення, то вони підлягають передачі довірителеві.

У разі ліквідації юридичної особи -— повіреного, це також тягне такі самі наслідки, як у випадку з повіреним — фізичною особою. Тобто це тягне припинення договору доручення та недопущення правонаступництва. Крім того, ліквідатор — ліквідаційна комісія, як і спадкоємці, має обов´язок повідомити довірителя про припинення договору доручення та вжити заходів, необхідних для охорони майна довірителя, зберегти його речі, документи та передати довірителеві.