Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 117. Пропуск запасних частин та обладнання для ремонту транспортних засобів

Запасні частини та обладнання, призначені для використання в процесі ремонту чи технічного обслуговування транспортних засобів, тимчасово ввезених на митну територію України або тимчасово вивезених з неї, можуть ввозитися (вивозитися) під зобов'язання про їх зворотне вивезення (ввезення) без справляння податків і зборів. Митний орган, що здійснює пропуск таких запасних частин та обладнання, може застосовувати заходи гарантування, зазначені у статті 211 цього Кодексу.

Замінені запасні частини та обладнання можуть не вивозитися за межі митної території України (не ввозитися на неї), а з дозволу митного органу:

бути пред'явлені митному органу та оформлені для вільного обігу на митній території України (за її межами);

бути знищені під контролем митного органу.

У коментованій статті регламентується порядок пропуску запасних частин та обладнання для ремонту транспортних засобів, які тимчасово перебувають на митній території України, або тимчасово вивезені з неї.

Відповідно до п.3.6. Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), затвердженого наказом Державної митної служби України від 28.03. 2000 р. №173 (зі змінами та доповненнями), допускається надання дозволу на тимчасове ввезення на митну територію України (тимчасове вивезення за межі цієї території України) під зобов'язання про зворотне вивезення (увезення) з умовним повним звільненням від оподаткування запасних частин і обладнання, призначених для використання в процесі ремонту чи технічного обслуговування транспортних засобів, тимчасово ввезених на митну територію України або тимчасово вивезених з неї. Під умовним повним звільненням від оподаткування розуміється звільнення від оподаткування під час переміщення товарів через митний кордон України в митному режимі тимчасового ввезення (вивезення), якщо таке переміщення здійснюється з дотриманням умов, установлених законодавством України.

Що стосується заходів гарантування, які митний орган може застосовувати у цих випадках, то це питання детально висвітлене в коментарі до ст. 211 МК.

Відповідно до ч.2 коментованої статті законодавець встановлює правила розпорядження тільки заміненими запасними частинами та обладнанням, яке здійснюється з дозволу митного органу.