Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 120. Товари, помилково ввезені на митну територію України

Товари можуть вважатися помилково ввезеними на митну територію України, якщо перевізником або одержувачем буде доведено, що ввезення цих товарів не є результатом навмисних дій чи грубої недбалості.

Помилково ввезеними на митну територію України не можуть вважатися товари, умови та підстави ввезення яких були змінені після перетинання ними митного кордону України.

У коментованій статті законодавець встановлює правило щодо товарів, які помилково ввезені на митну територію України.

У ч. 1 коментованої статті встановлюється правило, відповідно до якого товари можуть вважатися помилково ввезеними на митну територію України. За загальним правилом цей факт повинні доводити митним органам або перевізник, або одержувач. Процедура повернення товару первинному вантажовідправнику повинна передбачати письмове підтвердження вантажовідправника (експортера), вантажоодержувача (імпортера) та заяву перевізника. Так, наприклад, відповідно до п.3.3.6. Інструкції про організацію митного контролю та митного оформлення повітряних суден перевізників і товарів, що переміщуються цими суднами, затвердженої наказом Державної митної служби України від 06.04.2004 р. №240, помилково ввезені предмети (надіслані ненавмисно й не внаслідок грубої недбалості міжнародного аеропорту або авіаперевізника) підлягають зберіганню міжнародним аеропортом у спеціально визначених приміщеннях у зоні митного контролю під контролем митного органу до відправлення в найближчий час у зворотному напрямку. Порядок реєстрації, зберігання та відправлення таких предметів установлюється адміністрацією міжнародного аеропорту за погодженням з митним органом.

Положеннями ч.2 коментованої статті законодавець встановлює правило, відповідне якого товари не можуть вважатися помилково ввезеними на митну територію України.