Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 248. Вимоги до заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

  1. Заява про перегляд судового рішення за нововиявленими  обставинами подається в письмовій формі.
  2. У заяві про перегляд судового рішення за нововиявлени  ми обставинами зазначаються:
  1. найменування адміністративного суду, до якого подаєть  ся заява про перегляд;
  2. ім'я (найменування), поштова адреса особи, яка подає за  яву, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти,  якщо такі є;
  3. судове рішення, про перегляд якого за нововиявленими  обставинами подається заява;
  4. обставини, що могли вплинути на судове рішення, але не  були відомі та не могли бути відомі суду та особі, яка звертаєть  ся із заявою, під час вирішення справи;
  5. обґрунтування з посиланням на докази, що підтверджу  ють наявність нововиявлених обставин, та зміст вимог особи,  яка подає заяву, до суду;
  6. перелік документів та інших матеріалів, які додаються.
  1. Заява підписується особою, яка її подає, або її представ  ником, який додає оформлений належним чином документ про  свої повноваження.
  2. До заяви додаються копії заяви відповідно до кількості осіб,  які брали участь у справі, та документ про сплату судового збору.
  3. Особа, яка подає заяву, може додати до неї документи або  їхні копії, що мають значення для правильного вирішення су  дової справи і не були відомі на час ухвалення судового рішен  ня у справі.

482

 
  1. Заява про перегляд судового рішення за нововиявленими  обставинами зацікавленими особами подається у пиьмовій фор  мі як окремий процесуальний документ. Усне звернення з та  кою заявою Кодексом не передбачено.
  2. Частина 2 ст. 248 вперше в чинному процесуальному за  конодавстві України встановлює вимоги до змісту такого про  цесуального документа як заява про перегляд судового рішення  за нововиявленими обставинами.

Доцільно в структурі заяви про перегляд виділити три частини: 1) вступна, яка містить найменування адміністративного СУДУ" До якого подається заява про перегляд, ім'я (найменування), поштову адресу особи, яка подає заяву, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є, назву документа (заява про перегляд за нововиявленими обставинами) та судове рішення, про перегляд якого за нововиявленими обставинами подається заява; 2) описово-мотивувальна, в якій зазначені обставини, що могли вплинути на судове рішення, але не були відомі та не могли бути відомі суду та особі, яка звертається із заявою, під час вирішення справи та обґрунтування з посиланням на докази, що підтверджують наявність нововиявлених обставин; 3) прохально-підсумкова, в якій формулюється зміст вимог особи, яка подає заяву, до суду, наводиться перелік документів та інших матеріалів, які додаються, та вчинюється підпис особи, яка подає заяву.

  1. Заява про перегляд може підписуватися як безпосередньо  особою, яка має право відповідного звернення до суду, так і її  уповноваженим представником. Додатково див. коментар до  ст. 246 Кодексу.
  2. До заяви про перегляд обов'язково мають бути додані: 1) ко  пії заяви відповідно до кількості осіб, які брали участь у справі, з  метою їх подальшого ознайомлення з ЇЇ змістом; 2) документ про  сплату судового збору, розмір якого, порядок сплати та звільнен  ня від сплати встановлюється законом. Щодо обчислення розмі  ру та порядку сплати судового збору додатково див. коментар до  ст. 8 7 Кодексу.
  3. Особа, яка подає заяву, має право на власний розсуд дода  ти до неї документи або їхні копії, що мають значення для пра  вильного вирішення судової справи і не були відомі на час ухва  лення судового рішення у справі.                               .    •

У той же час слід зазначити, що з урахуванням специфіки перегляду за нововиявленими обставинами надання доказів є

483

   

не тільки правом, а й обов'язком особи, яка звертається із заявою. Це стосується: 1) доказів щодо наявності обставин, які особа вважає нововиявленими, а випадку неможливості їх надання - докази вжиття заходів з їх отримання; 2) доказів щодо часу отримання особою інформації про обставини, які вона вважає нововиявленими, від якого відлічується строк на подання заяви про перегляд.

Враховуючи, що обставини, які спричиняють необхідність перегляду судової постанови або ухвали, є нововиявленими, вони не можуть підтверджуватися документами або іншими доказами, наявними у справі на час винесення акту судочинства, що підлягає перегляду.