Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 721. Обов'язки дарувальника

1.  Якщо дарувальникові відомо про недоліки речі, що є дарунком, або її особливі властивості, які можуть бути небезпечними для життя, здоров´я, майна обдаровуваного або інших осіб, він зобов´язаний повідомити про них обдаровуваного.

2. Дарувальник, якому було відомо про недоліки або особливі властивості подарованої речі і який не повідомив про них обдаровуваного, зобов´язаний відшкодувати шкоду, завдану майну, та шкоду, завдану каліцтвом, іншим ушкодженням здоров´я або смертю в результаті володіння чи користування дарунком.

Оскільки договір дарування є безоплатним, до дарувальника не можливо пред´являти вимоги щодо якості майна, що передається. Воно може бути неякісним, але не повинно завдавати шкоди життю, здоров´ю та майну обдаровуваного. У зв´язку з цим, ще однією новелою ЦК є те, що законодавцем передбачений обов´язок дарувальника — повідомити обдарованого про недоліки або його особисті властивості, які можуть бути небезпечними для життя, здоров´я, майна як для самого обдарованого, так і для інших осіб (якщо вони відомі обдарованому). Тобто, якщо раніше відчужувач майна (дарувальник) за договором дарування не зобов´язаний був додержуватися усіх існуючих вимог до якості відчужуваного об´єкта, то згідно з даною статтею на дарувальника такий обов´язок вже покладається в силу закону. Але при цьому дарувальник не зобов´язаний виправляти недоліки прийнятого дару або зазнавати витрат, пов´язаних з виправленням їх, або обмінювати на якісну річ (навіть тоді, коли йому було відомо про існування недоліків дару), якщо обдарованому або іншим особам (якщо вони відомі обдарованому) не заподіяна шкода життю, здоров´ю або майну у результаті володіння чи користування дарунком.

Оскільки договір дарування укладається в інтересах однієї сторони — обдарованого, останній не має права пред´являти претензії до дарувальника на тій підставі, що річ, яку подарували, виявилась з недоліками. Але при цьому дарувальник повинен відповідати за шкоду, заподіяну обдарованому річчю з недоліками, про які знав дарувальник, але про які не було повідомлено потерпілому. Відповідно до даної статті, якщо дарувальнику було відомо про недоліки або особливі властивості подарованої речі і якщо він не повідомив про них обдарованого, він зобов´язаний відшкодувати шкоду, завдану життю, здоров´ю або майну в результаті володіння чи користуванні дарунком.

Якщо дарувальнику не було відомо про недоліки або особливі властивості подарованої речі (товару), але користування подарунком призвело до виникнення шкоди, завданої життю, здоров´ю або майну обдарованого або інших осіб, то у даному випадку дарувальник не несе відповідальності за настання таких умов.