Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 725. Обов'язок обдаровуваного на користь третьої особи

1. Договором дарування може бути встановлений обов´язок обдаровуваного вчинити певну дію майнового характеру на користь третьої особи або утриматися від її вчинення (передати грошову суму чи інше майно у власність, виплачувати грошову ренту, надати право довічного користування дарунком чи його частиною, не пред´являти вимог до третьої особи про виселення тощо).

2. Дарувальник має право вимагати від обдаровуваного виконання покладеного на нього обов´язку на користь третьої особи.

У разі смерті дарувальника, оголошення його померлим, визнання безвісно відсутнім чи недієздатним виконання обов´язку на користь третьої особи має право вимагати від обдаровуваного особа, на користь якої встановлений цей обов´язок.

Як практично будь-який правочин, договір дарування допустимо укладати під умовою, яка може використовуватися як захід, що стимулює обдаровуваного до певної поведінки (наприклад, успішному завершенню навчання), або залежати від певної події (наприклад, весілля). Такі умови не породжують обов´язок обдаровуваного перед дарувальником, інакше б тоді договір дарування втратив свій односторонній характер. Значення умов є у тому, що вони є необхідною передумовою набирання чинності обов´язків дарувальника. Так, у відповідності до даної статті у договорі дарування може бути передбачено положення про обов´язок обдарованого вчинити певну дію майнового змісту на користь третьої особи або утриматися від її вчинення. Тобто дарувальник при укладанні договору може покласти на обдарованого виконати або утриматися від виконання певних дій відносно третьої особи, замість чого обдарований набуває право власності на подарунок. Дане положення є новим для цивільного законодавства, оскільки раніше обдарований ставав власником одержаного за договором дарування майна без будь-яких умов та обов´язків виконувати які-небудь дії (чи утриматися від їх вчинення) на користь третіх осіб. Враховуючи зазначене, при укладанні договору дарування дарувальник може вимагати від обдарованого вчинити певну дію майнового змісту на користь третьої особи або утриматися від її вчинення (наприклад, передати грошову суму або інше майно у власність, сплачувати грошову ренту, надати право довічного користування дарунком або його частиною, не ставити вимог до третьої особи про виселення, тощо).

Дарувальник може не тільки покласти на обдарованого обов´язок виконання або невиконання певних дій майнового чи немайнового характеру на користь третьої особи, а й вимагати від обдарованого виконати покладений на нього обов´язок на користь третьої особи.

Але у разі смерті дарувальника, оголошення його померлим, визнання безвісно відсутнім чи недієздатним, вимагати від обдарованого виконання обов´язку на користь третьої особи, передбаченого договором дарування, має право особа, на користь якої встановлений цей обов´язок.