Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 894. Передання, прийняття та оплата робіт

1. Виконавець зобов´язаний передати, а замовник прийняти та оплатити повністю завершені науково-дослідні або дослідно-конструкторські та технологічні роботи. Договором можуть бути передбачені прийняття та оплата окремих етапів робіт або інший спосіб оплати.

2.  Плата за виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських робіт та технологічних робіт, встановлена договором, може бути зменшена замовником залежно від фактично одержаних результатів порівняно з результатами, передбаченими договором, якщо це не залежало від замовника, а можливість такого зменшення та його межі були передбачені домовленістю сторін.

Відповідно до ст. 526 ЦК зобов´язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог — відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, які звичайно ставляться. Частина статті, яка встановлює можливість прийняття та оплати окремих етапів робіт або інший спосіб оплати, має диспозитивний характер. Таким чином, без включення відповідного посилання на таку можливість сторони виходять із загального порядку виконання зобов´язань. Оскільки відповідно до ст. 529 ЦК кредитор має право не приймати від боржника виконання його обов´язку частинами, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов´язання чи звичаїв ділового обігу.

Відповідно до ст. 632 ЦК ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. Також вказана стаття передбачає, що зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, установлених договором або законом. Стаття, що коментується, передбачає можливість зменшення замовником плати за виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських робіт та технологічних робіт залежно від фактично одержаних результатів порівняно з результатами, передбаченими договором, якщо це не залежало від замовника, а можливість такого зменшення та його межі були передбачені домовленістю сторін.