Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 895. Конфіденційність відомостей про договір

1. Виконавець і замовник зобов´язані забезпечити конфіденційність відомостей щодо предмета договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт, ходу його виконання та одержаних результатів, якщо Інше не встановлено договором. Обсяг відомостей, що належать до конфіденційних, встановлюється договором.

Правила статті, що коментується, належать як до відомостей, якими сторони володіють на момент складання договору, так і до тих відомостей, що отримані в процесі виконання робіт за договором. Обов´язок сторін із забезпечення конфіденційності належать у практиці до одного з основних договірних зобов´язань. Вони мають обов´язковий характер, захищають комерційні інтереси власників договірних результатів, забезпечуючи їхню конфіденційність. Результати науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт не можуть бути інакше захищені від незаконного використання третіми особами.

Згідно зі ст. ЗО Закону України «Про інформацію» від 7 жовтня 1992 р. конфіденційна інформація — це відомості, які знаходяться у володінні, користуванні або розпорядженні окремих фізичних або юридичних осіб і поширюються за їх бажанням відповідно до передбачених ними умов. Громадяни, юридичні особи, які володіють інформацією професійного, ділового, виробничого, банківського, комерційного та іншого характеру, одержаною на власні кошти, або такою, яка є предметом їх професійного, ділового, виробничого, банківського, комерційного та іншого інтересу і не порушує передбаченої законом таємниці, самостійно визначають режим доступу до неї, включаючи належність її до категорії конфіденційної, та встановлюють для неї систему (способи) захисту. Виняток становить інформація комерційного та банківського характеру, а також інформація, правовий режим якої встановлено Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України (з питань статистики, екології, банківських операцій, податків тощо), та інформація, приховування якої є загрозою для життя і здоров´я людей.

Склад і обсяг конфіденційної інформації визначається сторонами з урахуванням положень ст.ст. 505, 862 ЦК, згідно з якими інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв´язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію, може бути предметом комерційної таємниці, тобто мати спеціальний режим та певну матеріальну цінність. Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці.

Якщо сторона у договорі підряду внаслідок виконання договору одержала від другої сторони інформацію про нові рішення і технічні знання, у тому числі й такі, що не захищаються законом, а також відомості, що можуть розглядатися як комерційна таємниця, вона не має права повідомляти їх іншим особам без згоди другої сторони.

Порушенням зобов´язань із забезпечення конфіденційності визнається не тільки розголошення і пряма передача конфіденційних відомостей однієї зі сторін іншим зацікавленим користувачам без згоди партнера, а й невжиття заходів для їхньої охорони, що виключають вільний доступ до відомостей і можливість їхнього витоку. До таких заходів варто віднести, зокрема, ознайомлення співробітників (виконавця і замовника), що мають частку у виконанні договірних робіт і мають доступ до інформації, із правилами дотримання конфіденційності.