Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

№ 28. Протоколи слідчих і судових дій та інші документи як джерела доказів, їх значення і оцінка.

КПК. Г л а в а  6. ПРОТОКОЛИ. Стаття 84. Обов'язковість ведення протоколу. При провадженні слідчих дій під час попереднього  слідства  і дізнання, в судових і в разі необхідності в розпорядчих засіданнях суду першої інстанції, а також у засіданні Пленуму Верховного Суду України  ведуться  протоколи.

Складання протоколів є основним засобом фіксації факту проведення певної процесуальної дії, її змісту і результатів. Якщо при цьому застосовувалися й інші допоміжні засоби фіксації - фотографування, кінозйомка, відеозапис, звукозапис, тощо, про це повинно бути зазначено в протоколі слідчої дії чи судового засідання. В усіх судових засіданнях суду першої інстанції обов'язково ведуться протоколи. Ведення протоколів при розгляді справ судом касаційної інстанції, а також судом наглядової інстанції (за винятком пленуму ВС України) законом не передбачено.

Стаття 85. Протокол слідчої дії. В протоколі  про  кожну  слідчу  дію  повинні бути зазначені:

місце і дата його складання;  посади і прізвища осіб, що проводять дію;  прізвища  осіб,  які  брали участь у проведенні слідчої дії, адреси  цих  осіб;  роз'яснення  їх  прав  і   обов'язків;   зміст

проведеної слідчої дії,  час її початку і закінчення;  всі істотні для  справи обставини, виявлені при виконанні даної слідчої дії. З метою нерозголошення даних про особу, щодо якої застосовані заходи

безпеки,  у  протоколах слідчих дій, передбачених статтями 95, 96, 107,  145,  170,  171,  173  та  176  цього  Кодексу,  обмежуються відомості про цю особу в порядку, передбаченому статтею 52-3 цього

Кодексу. Протокол зачитується   всім   особам,   що   брали  участь  у проведенні слідчої дії, при цьому їм роз'яснюється їх право робити зауваження.  Зазначені  особи  можуть  ознайомитися  з  протоколом особисто. Вставки і поправки повинні бути застережені в протоколі перед підписами.

Протокол підписують:   особа,   яка   провадила  слідчу  дію, допитана  особа,  а  також  перекладач,  поняті,  якщо  вони  були присутні,  та  інші  особи,  які  були присутні або брали участь у проведенні цієї дії. Якщо хто-небудь з цих осіб через фізичні вади або  з  інших  причин не може особисто підписати протокол,  то для підписання протоколу запрошується  стороння  особа.  До  протоколу можуть бути додані фотознімки,  матеріали звукозапису, кінозйомок, відеозапису, плани, схеми, зліпки та інші матеріали, які пояснюють його зміст. Коли особа,  що  брала  участь  в  проведенні  слідчої   дії, відмовиться  підписати протокол,  то це зазначається в протоколі і стверджується підписом особи, яка провадила слідчу дію. Порушення правил складання  і засвідчення протоколу слідчої та іншої процесуальної дії викликає сумнів у вірогідності викладених у ньому відомостей і тягне недопустимість використання їх у справі.

Стаття 85-1. Застосування звукозапису при провадженні попереднього і судового слідства. ч5 Протокол слідчої дії, проведеної з застосуванням звукозапису, складається  з  додержанням  правил  цього  Кодексу.  В  протоколі повинно  бути  також  зазначено  про  застосування  звукозапису  і повідомлення про це учасників слідчої дії,  про технічні засоби та умови  звукозапису,  про відтворення звукозапису учасникам слідчої дії  та  їх  заяви  з  приводу  застосування   звукозапису.   Якщо звукозапис  застосовувався  під  час  судового  розгляду   справи, відповідні відомості повинні бути зазначені у  протоколі  судового засідання.

Стаття 85-2. Застосування кінозйомки, відеозапису при проведенні слідчої дії ч1. Кінозйомка, відеозапис  можуть застосовуватися при проведенні огляду,  обшуку,  відтворенні обстановки і обставин події  та  при проведенні інших слідчих дій.

Додатки до протоколу: фотознимки, матеріали звукозапису, кінозйомок, відеозапису, плани, схеми тощо є лише допоміжною формою фіксації перебігу і результатів слідчої дії, пояснюють і збагачують зміст протоколу. За чинним КПК вони не є самостійним джерелом доказів.

Стаття 86. Протокол розпорядчого засідання. В протоколі  розпорядчого  засідання  повинні бути зазначені: місце і час засідання суду,  назва  суду,  склад  суду,  секретар, прокурор,  справа,  яка  розглядається,  короткий  зміст доповіді, думка прокурора  та  короткий  зміст  його  висновку,  коли  такий дається,  і всі дії суду в тому порядку, в якому вони відбувалися, клопотання і заяви осіб, що беруть участь у засіданні. Протокол веде  секретар,  підписують  протокол  головуючий  і секретар. Розпорядче засідання суду провадиться лише у справах про злочини, за які мірою покарання може бути призначено смертну кару (ч2 ст237) і тому ведення протоколу є обов'язковим, незважаючи на застереження, що міститься в ст.84. Право учасників розпорядчого засідання ознайомлюватись з протоколом і подавати на нього зауваження КПК непередбачено.

Стаття 87. Протокол судового засідання. Протокол судового  засідання  веде  секретар.   У   протоколі обов'язково  зазначаються:  місце  і  час  початку  та  закінчення судового засідання, назва і склад суду; справа, яка розглядається; секретар,   прокурор,  громадський  обвинувач,  підсудний  і  його захисник,  громадський захисник,  потерпілий,  цивільний  позивач, цивільний  відповідач  та  їх представники,  експерт,  спеціаліст, перекладач;  свідки,  що з'явились, і свідки, які не з'явились, та причина  їх  неявки;  докладні дані про особу підсудного,  про час одержання ним обвинувального висновку; роз'яснення підсудному його прав; роз'яснення прав і обов'язків іншим особам, які брали участь у справі;  ухвали  суду,  прийняті  на  місці;  всі  розпорядження головуючого  і дії суду в тому порядку,  в якому вони відбувалися; всі заяви,  прохання і клопотання осіб,  що брали участь у справі; докладний  зміст  записаних  у  першій  особі показань підсудного, потерпілого і свідків;  відповіді експерта на додаткові запитання; послідовність  і короткий зміст судових дебатів;  зміст останнього слова підсудного;  вказівка про проголошення вироку і  роз'яснення порядку   і  строків  його  оскарження,  а  у  випадку  засудження підсудного  до  виняткової  міри  покарання  -  розстрілу  -   про роз'яснення   засудженому   права   на   подання   клопотання  про помилування. Протокол повинен  бути  складений  і  підписаний головуючим і секретарем протягом трьох діб. Суд обґрунтовує вирок лише на тих доказах, які були розглянуті в судовому засіданні (ч2 ст323). Якщо ці докази не зафіксовані в протоколі судового засідання, вирок підлягає скасуванню. Практика «підгонки" змісту протоколу під постановлений вирок є незаконною, це фальсифікація протоколу. Вирок у будь-якому разі  належить скасувати, якщо в справі відсутній протокол судового засідання або якщо він не підписаний головуючим або секретарем (п8 ч2 ст370).

Стаття 88. Зауваження на протокол судового засідання. Обвинувач, підсудний,   потерпілий   і   його    представник, цивільний  позивач,  цивільний  відповідач  або  їх  представники, захисник,  які брали участь у судовому засіданні,  протягом  трьох діб  з  дня  складення  протоколу мають право ознайомитися з ним і подати письмові зауваження,  вказавши на його  неправильність  або неповноту. Суддя, який головував у судовому засіданні,  розглядає подані зауваження і в разі згоди з ними посвідчує їх правильність. При незгоді головуючого  з  зауваженнями  вони  вносяться  на розгляд судового засідання, як правило, в тому ж складі суду, який розглядав справу,  а якщо це неможливо,  зауваження  розглядаються судом,  в складі якого повинні бути двоє з суддів,  які розглядали цю справу.  В судовому засіданні можуть брати  участь  особи,  які подали  зауваження  на  протокол.  Коли справа розглядалась суддею одноособово,  він одноособово  розглядає  зауваження  на  протокол судового засідання. Розглянувши зауваження,  суд виносить  мотивовану  ухвалу,  а суддя  -  постанову,  якою  посвідчує  правильність  зауважень або відхиляє їх.    Зауваження на  протокол  і  ухвала  суду чи постанова судді у всіх випадках приєднуються до справи. Суддя або головуючий у судовому засіданні при колегіальному розгляді справи зобов'язані роз'яснити учасникам судового розгляду їх право ознайомитися з протоколом і подати до нього письмові зауваження (ч1 ст88), про що має бути зазначено у протоколі судового засідання.