Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 1019. Право комісіонера на притриманий речі

1.  Комісіонер має право для забезпечення своїх вимог за договором комісії притримати річ, яка має бути передана комітентові.

2. У разі оголошення комітента банкрутом комісіонер вважається заставодержателем притриманої ним речі.

Комісіонерові надано право притримання майна, що знаходиться у нього (речей і коштів) комітента, які повинні бути передані комітенту, до виконання останнім обов´язків по договору, для забезпечення своїх вимог (див. ст. 594 ЦК та коментар до неї). У відношенні речей комітента застосовуються правила про реалізацію закладеного майна, у відповідності зі статтею 597 ЦК, яка передбачає, що порядок реалізації притриманого майна аналогічний до порядку реалізації закладеного майна.

Однак утримання у договорі комісії має відмінності від загальних правил, передбачених законом. Особливості притримання вимог комісіонера установлюються у випадку оголошення комітента банкрутом. У цьому випадку право комісіонера на утримання майна припиняється та комісіонер вважається заставодержателем притриманої ним речі (див ст. 572 ЦК та коментар до неї). При цьому він втрачає пріоритет перед вимогами інших кредиторів, що також є заставоутримувачами комітента.