Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 102. Поновлення та продовження процесуальних строків

  1. Пропущений з поважних причин процесуальний строк,  встановлений законом, може бути поновлений, а процесуаль  ний строк, встановлений судом, - продовжений судом за кло  потанням особи, яка бере участь у справі.
  2. Питання про поновлення чи продовження пропущеного  строку суд вирішує з повідомленням осіб, які беруть участь у  справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним  чином повідомлені, не перешкоджає розгляду клопотання.
  3. Ухвала суду про відмову в поновленні чи продовженні  пропущеного процесуального строку може бути оскаржена осо  бами, які беруть участь у справі.

240

 

1.  Положення коментованої статті визначають порядок по  новлення та продовження процесуальних строків. Про понов  лення процесуального строку можна говорити тільки тоді, коли  мова йде про строки, встановлені законом і тільки за умови їх  пропуску з  поважних причин.  Поновлення процесуального  строку озйачає, що суд надає дозвіл особі, яка з поважних при  чин пропустила процесуальні строки вчинення окремих дій або  подачі документів, здійснити ці дії чи подати документи. Якщо  ж з поважних причин пропущено строк, встановлений судом,  він може бути продовжений.  Продовження процесуального  строку полягає в тому, що суд*надає нового строку на вчинення  тієї процесуальної дії, що не була здійснена в раніше встановле  ні судом строки з обставин, які перешкодили її реалізації.

Питання про поновлення або продовження процесуального строку вирішується судом. Законодавець встановив, що підставою винесення ухвали суду відносно поновлення або продовження процесуальних строків є клопотання особи, яка бере участь у справі. Аналіз статті дає змогу вважати, що законодавець передбачив можливість поновлення або продовження процесуальних строків тільки за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, тобто: сторін, третіх осіб, представників сторін та третіх осіб.

Треба зазначити, що при поданні клопотання про поновлення процесуального строку, особа, яка бере участь у справі повинна вчинити ту дію або подати той документ, відносно яких подається клопотання.

  1. Клопотання про поновлення або продовження процесуаль  ного строку розглядається в судовому засіданні, на яке викли  каються особи, які беруть участь у справі (сторони, треті особи,  представники сторін та третіх осіб). У відповідності зі статтею,  неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином  повідомлені, не перешкоджає розгляду клопотання.
  2. Виходячи зі змісту ч. З коментованої статті, можна дійти  висновку, що рішення суду відносно поновлення або продов  ження процесуального строку оформлюється ухвалою. Своєю  ухвалою суд може поновити чи продовжити процесуальний  строк або відмовити в поновленні чи продовженні процесуаль  ного строку. У випадку, коли суд задовольняє клопотання та  поновлює або продовжує процесуальний строк, ухвала про це  оскарженню не підлягає. Що ж стосується ухвали суду про від-

241

   

мову в поновленні чи продовженні пропущеного процесуального строку, то вона може бути оскаржена особами, які беруть участь у справі.

V будь-якому випадку ухвала суду повинна бути законною і обґрунтованою (див. ст. 159 КАС України та коментар до неї).