Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 99. Строк звернення до адміністративного суду

1. Адміністративний позов може бути подано в межах строку  звернення до адміністративного суду, встановленого законом.

2,  Для звернення до адміністративного суду за захистом  прав, свобод та інтересів особи встановлюється річний строк,  який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли осо-

235

 

ба дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів,

  1. Для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом  та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для  звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено  інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна  була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.
  2. Якщо законом встановлена можливість досудового поряд  ку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, то об  числення строку звернення до адміністративного суду почина  ється з дня, коли позивач дізнався про рішення суб'єкта влад  них повноважень за результатами розгляду ного скарги на рі  шення, дії або бездіяльність суб'єкта владних повноважень.
  1. Можливість захисту драв і інтересів у багатьох випадках  залежить від дотримання строків, встановлених на цей випадок  законом. Частина 2 коментованої статті встановлює річний  строк для звернення до адміністративного суду, що пов'язане зі  специфікою правовідносин, а також повинно сприяти наданню  доказів, підвищує їх достовірність і тим сприяє встановленню  судами істини.
  2. За загальним правилом перебіг строку на звернення до ад  міністративного суду починається від дня виникнення права на  адміністративний позов, тобто коли особа дізналася або могла  дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Про  те, для окремих випадків законом може бути встановлений ін  ший строк на звернення до суду. Правила обчислення процесу  альних строків встановлені 103 КАС України.
  3. Згідно з рішенням Конституційного Суду України у справі  за конституційним зверненням Товариства з обмеженою відпо  відальністю "Торговий Дім "Кампус Коттон клаб" щодо офіцій  ного тлумачення положення частини другої статті 124 Конститу  ції України (справа про досудове врегулювання спорів) від 9 лип  ня 2002 року (Справа № 1-2/2002). юрисдикція судів розповсю  джуються на всі правовідносини, що виникають у державі, що в  аспекті конституційного звернення необхідно розуміти так, що  право особи (громадянина України, іноземця, особи без грома  дянства, юридичної особи) на звернення до суду за вирішенням  спору не може бути обмежене законом, іншими нормативне-пра  вовими актами. Встановлення законом або договором досудового  врегулювання спору за волевиявленням суб'єктів правовідносин

236

 

не є обмеженням юрисдикції судів і права на судовий захист. Тому якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору (як правило, це звернення до вищестоящого органу, який наділений функцією контролю і має право скасовувати прийняті рішення) і позивач скористався цим порядком, то обчислення строку звернення до адміністративного суду починається з дня, коли позивач дізнався про рішення суб'єкта владних повноважень за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб'єкта владних повноважень.