Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 107. Відкриття провадження в адміністративній справі

1. Суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи:

  1. подана позовна заява особою, яка має адміністративну  процесуальну дієздатність;
  2. має представник належні повноваження (якщо позовну  заяву подано представником);
  3. відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтею  106 цього Кодексу;
  4. належить позовну заяву розглядати в порядку адміністра  тивного судочинства і чи підсудна позовна заява даному адмі  ністративному суду;
  5. немає інших підстав для повернення позовної заява або  відмови у відкритті провадження в адміністративній справі,  встановлених цим Кодексом.
  1. Суддя відкриває провадження в адміністративній справі  на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для повер  нення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у  справі.
  2. Питання про відкриття провадження в адміністративній  справі суддя вирішує не пізніше наступного дня після надхо  дження позовної заяви до адміністративного суду або закін  чення строку, встановленого для усунення недоліків позовної  заяви, у разі залишення позовної заяви без руху.
  3. Про відкриття провадження у справі чи відмову у відкрит  ті провадження у справі суддя постановляє ухвалу. В ухвалі  про відкриття провадження у справі зазначаються:
  1. найменування адміністративного суду, прізвище та ініці  али судді, який відкрив провадження в адміністративній спра  ві, номер справи;
  2. ким і до кого пред'явлено адміністративний позов;
  3. зміст позовних вимог;
  4. дата, час і місце попереднього судового засідання, якщо  суд вважає його проведення необхідним;

253

   
  1. пропозиція відповідачу подати в зазначений строк пись  мові заперечення проти позову та докази, які у нього є;
  2. яким складом суду розглядатиметься справа.

5. Копія ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі невідкладно після постановлення надсилається особам, які беруть участь у справі, разом з інформацією про їхні процесуальні права і обов'язки. Відповідачам надсилаються також копії позовної заяви та доданих до неї документів.

1. Провадження в адміністративному суді ініціюється шляхом звернення до нього з позовом про захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин. Таким чином, звернутися до адміністративного суду може особа, яка вважає, що порушено її права, свободи чи інтереси у сфері публічно-правових відносин, або суб'єкт владних повноважень у випадках, встановлених законом. Аналіз положень КАС України дає підстави стверджувати, що адміністративний суд не має права ініціювати процес. Проте суд наділено повноваженням відкривати провадження в адміністративній справі. Таке провадження може розпочинатися адміністративним судом не інакше як за наявності всіх необхідних передумов права на пред'явлення адміністративного позову, а також додержання порядку реалізації цього права. Після одержання позовної заяви суддя з'ясовує, чи є підстави для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі. Так потребує перевірки: чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; чи має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтею 106 КАС України; чи належить позовну заяву розглядати в порядку адміністративного судочинства і чи підсудна позовна заява даному адміністративному суду. Перелік, наданий у ч. 1 статті, що коментується, не є вичерпним.

  1. У разі додержання всіх вимог, встановлених законодав  ством і відсутності перешкод, передбачених статтями 108 і 109  КАС України, суддя приймає позовну заяву І відкриває на її  підставі провадження в адміністративній справі.
  2. Для вирішення питання про відкриття провадження в ад  міністративній справі законодавцем встановлено для судді до-

254

 

сить стислий процесуальний строк - не пізніше наступного дня після надходження позовної заяви до адміністративного суду. Згідно зі ст. 108 КАС України при виявленні недоліків позовної заяви суд встановлює строк, достатній для їх усунення (див. коментар до ст. 108 КАС України). У цьому випадку питання про відкриття провадження в адміністративному суді повинно бути вирішене суддею не пізніше наступного дня з дня закінчення строку, встановленого для усунення недоліківпозов-ної заяви, у разі залишення позовної заяви без руху.

4. Про початок провадження в адміністративній справі суд  дя адміністративного суду постановляє ухвалу. У статті, що  розглядається, встановлюються реквізити ухвали про відкрит  тя провадження у справі. В ухвалі повинні відбиватися: найме  нування адміністративного суду, прізвище та ініціали судді,  який відкрив провадження в адміністративній справі, номер  справи; ким і до кого пред'явлено адміністративний позов;  зміст позовних вимог; дата, час і місце попереднього судового  засідання, якщо суд вважає його проведення необхідним; про  позиція відповідачу подати в зазначений строк письмові запе  речення проти позову та докази, які у нього є; яким складом  суду розглядатиметься справа. Можливість оскарження ухва  ли про відкриття провадження у справі законом не передбача  ється, оскільки винесення такої ухвали не перешкоджає пра  вам інших осіб на судовий захист.

Частина 4 коментованої статті передбачає також, що суддя у разі, коли існують підстави для відмови у відкритті провадження у справі, постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження. Ухвала про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі може бути оскаржена особою, яка подала позовну заяву.

У коментованій статті немає вказівки на те, що суддя в зафіксованих у законодавстві випадках може прийняти ухвалу про залишення позовної заяви без руху, проте така можливість передбачена іншими положеннями Кодексу (ст. 108 КАС України).

5, Після прийняття ухвали про відкриття провадження в ад  міністративній справі її копія невідкладно надсилається осо  бам, які беруть участь у справі, разом з інформацією про їхні  процесуальні права і обов'язки. Відповідачам надсилаються та  кож копії позовної заяви та доданих до неї документів.

255