Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 108. Грубе порушення механізаторами правил технічної експлуатації сільськогосподарських машин і техніки безпеки

Грубе порушення механізаторами правил технічної експлуатації тракторів, комбайнів, інших самохідних сільськогосподарських машин і правил техніки безпеки під час їх експлуатації тягне за собою накладення штрафу від шести до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування зазначеними машинами на строк до одного місяця.

(Із змінами, внесеними згідно із Законом України від 24.09.2008 р. № 586^1)

1. Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері технічної експлуатації сільськогосподарської техніки (див. Закон України "Про захист прав покупців сільськогосподарських машин", Правила проведення державного технічного огляду тракторів, самохідних шасі, самохідних меліоративних і дорожньо-будівних машин, тракторних причепів, Правила обов'язкової сертифікації машин сільськогосподарських для рослинництва, тваринництва, птахівництва і кормовиробництва, Правила державної реєстрації та обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів та ін.).

2. Об'єктивна сторона правопорушення виражається у грубому порушенні правил технічної експлуатації тракторів, комбайнів, інших самохідних сільськогосподарських машин і правил техніки безпеки під час їх експлуатації (формальний склад).

Відповідно до ст. 1 ЗУ "Про захист прав покупців сільськогосподарських машин" сільськогосподарська машина - це всі види техніки і обладнання для агропромислового комплексу. Згідно норм цієї ж статті вказаного Закону безпека сільськогосподарської машини, роботи, послуги з технічного сервісу - це відсутність будь-якого ризику для життя, здоров'я, майна покупця (власника с/г машини) і навколишнього природного середовища за звичайних умов їх використання, зберігання, транспортування та утилізації.

3. Суб'єкт адміністративного проступку - спеціальний (механізатори).

4. Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини як у формі умислу, так й у формі необережності.