Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 318. Суб'єкти права власності

1.  Суб´єктами права власності є Український народ та інші учасники цивільних відносин, визначені статтею 2 цього Кодексу.

2.  Усі суб´єкти права власності є рівними перед законом.

Згідно ч. 1 коментованої статті суб´єктами права власності є Український народ, а також інші учасники цивільних відносин: 1) фізичні особи — громадяни України, а також іноземні громадяни і особи без громадянства, які користуються однаковими з громадянами України майновими і особистими немайновими правами за винятками, встановленими у законі; 2) юридичні особи — вітчизняні, іноземні, спільні, вітчизняні з іноземними інвестиціями тощо; 3) суб´єкти публічного права — держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави тощо. (Див. коментар до ст. 2). У юридичній літературі точаться дискусії щодо того, як народ може здійснювати своє право власності. Слушною здається думка, що це можливо як безпосередньо народом (наприклад, шляхом висловлювання волі на референдумі, що стосується питань власності на майно, що належить Українському народу), так і опосередковано — через вищий представницький орган державної влади — Верховну Раду України.

У положеннях ч.2 коментованої статті відображено на галузевому рівні положення ст. 13 Конституції України про рівність всіх суб´єктів права власності перед законом. Його слід трактувати у тому сенсі, що законом встановлені і гарантовані рівні умови здійснення і захисту права власності. Разом з тим, це не означає, що має існувати однаковий правовий режим для всіх форм власності. Іншими словами, хоча приватний власник і держава, як суб´єкти права власності, є рівними перед законом, але обсяг, призначення суб´єктивних прав власності вказаних осіб тощо можуть відрізнятися у тому чи іншому конкретному випадку.