Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 329. Обов'язки присутніх у залі судового засідання

1. Особи, присутні у залі судового засідання, при вході до нього суду та при виході суду повинні встати. Сторони кримінального провадження

-691

допитують свідків та заявляють клопотання, подають заперечення стоячи і лише після надання їм слова головуючим у судовому засіданні. Свідки, експерти, спеціалісти дають показання, стоячи на місці, призначеному для свідків. Особи, присутні в залі, заслуховують вирок суду стоячи. Відхилення від цих правил допускається з дозволу головуючого в судовому засіданні.

2. Сторони та учасники кримінального провадження, а також інші особи, присутні в залі судового засідання, зобов'язані додержуватися порядку в судовому засіданні і беззаперечно підкорятися відповідним розпорядженням головуючого у судовому засіданні.

3. Сторони та учасники кримінального провадження звертаються до суду "Ваша честь" або "Шановний суд".

4. Матеріали, речі і документи передаються головуючому в судовому засіданні через судового розпорядника.

1. Уведена в судах атрибутика зали судового засідання (судовий стіл на підвищенні, крісла суддів, державний прапор і герб за суддями тощо) та вбрання суддів (мантія, нашийний художньовиготовлений суддівський ланцюг, дерев'яний молоток з підставкою тощо) створюють у сторін, учасників судового провадження, присутніх у залі певну психологічну настанову на повагу і довіру до суду, відчуття торжества законності, справляють певний виховний вплив судового провадження.

Таку ж психологічну, а також організаційну роль повинна відігравати процедура з елементами ритуальності судового розгляду. У зв'язку з цим законом передбачено, що в залі судового засідання має бути суворий порядок, а суд, сторони та учасники провадження, інші особи мають дотримуватись спеціальних правих церемоніального характеру. Правила поведінки осіб у приміщенні суду не обмежені вимогами коментованої статті. Особи, присутні у залі судового засідання, зобов'язані проявляти повагу до суду, сторін та учасників кримінального провадження, дотримуватись загальновідомих правил моралі, етики та встановленого правопорядку (це стосується не лише звернення до суду, а й зовнішнього вигляду особи, стану одягу тощо). При цьому суд повинен дотримуватись засад рівності всіх учасників судового провадження перед законом і судом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання мовних та інших ознак (див. ст. 10 КПК, ст. 9 Закону України "Про судоустрій і статус суддів").

2. Передбачені у ст. 329 КПК правила вимагають від присутніх у залі судового засідання при вході до нього судді та при виході судді вставати; допитувати свідків та заявляти клопотання, подавати заперечення стоячи і лише після надання слова головуючим у судовому засіданні; давати показання (свідкам, експертам, спеціалістам) стоячи на місці, призначеному для свідків; заслуховувати вирок стоячи (для всіх осіб, присутніх у залі). Водночас, законом передбачена

692

 

можливість відхилення від вказаних правил з дозволу головуючого у судовому засіданні, що може бути пов'язано, зокрема, з хворобою, інвалідністю, похилим віком та іншими обставинами, що обмежують пересування або рухи особи.

3.1 Іоложення цієї статті вимагають від сторін та учасників кримінального провадження звертатись до суду "Ваша честь" (у випадку одноособового розгляду справи або звернення до головуючого) або "Шановний суд" (у випадку колегіального розгляду справи). Така вимога встановлена для демонстрації поваги до суду та підвищення ролі суду в суспільному житті, незалежно від того, як ті чи інші особи оцінюють професійні та людські якості конкретного судді.

Забезпечення дотримання цих положень у судовому засіданні покладено на головуючого. Про його повноваження див. коментар до п. 2 ч. 1 ст. З та ст. 321 КПК.

4. У кожному суді діє служба судових розпорядників, які забезпечують додержання особами, що знаходяться в суді, встановлених правил, виконання розпоряджень головуючого в судовому засіданні (див. ст. 153 Закону України "Про судоустрій і статус суддів"). Крім того, законом встановлено, що будь-які матеріали, речі і документи передаються головуючому в судовому засіданні через судового розпорядника.

Підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду та інші функції щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки сторін та учасників судового провадження здійснюють спеціальні підрозділи органів Міністерства внутрішніх справ України (див. ст. 154 Закону України "Про судоустрій і статус суддів").

Про заходи, які можуть бути вжиті до порушників порядку судового засідання, див. коментар до ст. 330 КПК.