Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 92. Витрати, пов'язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз

  1. Витрати, пов'язані із залученням свідків, спеціалістів, пе  рекладачів та проведенням судових експертиз, несе сторона,  яка заявила клопотання про виклик свідків, залучення спеціа  ліста, перекладача та проведення судової експертизи.
  2. Свідкам, експертам, спеціалістам, перекладачам оплачу  ються проїзд, а також добові в разі переїзду до іншого населе  ного пункту. Експертам, спеціалістам і перекладачам повинна  бути сплачена винагорода за виконану роботу.
  3. У разі неоплати судової експертизи у строк, встановлений  судом, суд може скасувати ухвалу про призначення судової  експертизи.
  4. Якщо виклик свідків, призначення експертизи, залучен  ня перекладачів, спеціалістів здійснюються за ініціативою

229

   

суду, а також у разі звільнення від сплати судових витрат або зменшення їх розміру, відповідні витрати компенсуються за рахунок Державного бюджету України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

5. Граничний розмір компенсації витрат, пов'язаних із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

  1. За загальним правилом витрати, пов'язані із залученням  свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових екс  пертиз, несе сторона, яка заявила відповідне клопотання. До  таких витрат відносяться витрати на проїзд і добові в разі пере  їзду до іншого населеного пункту, а також винагорода експер  там, спеціалістам і перекладачам за виконану роботу. У разі не  сплати судової експертизи у строк, встановлений судом, суд  може скасувати ухвалу про її призначення.
  2. У випадку, якщо виклик зазначених осіб здійснюється за  ініціативою суду, а також у разі звільнення від сплати судових  витрат або зменшення їх розміру (див. ст. 88 КАС України та  коментар до неї), відповідні витрати компенсуються за рахунок  Державного бюджету України в порядку, встановленому Кабі  нетом Міністрів України.
  3. Граничний розмір компенсації витрат, пов'язаних із залу  ченням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням су  дових експертиз, встановлений Постановою Кабінету Міністрів  України від 1 липня 1996 р. № 710 *Про затвердження Інструк  ції про порядок і розміри відшкодування витрат та виплати ви  нагороди особам, що викликаються доорганів дізнання, поперед  нього слідства, прокуратури, суду або до органів, у провадженні  яких перебувають справи про адміністративні правопорушен  ня, та виплати державним науково-дослідним установам судової  експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і  спеціалістів" з наступними змінами та доповненнями.

Відповідно до чинного законодавства за свідками, а також експертами, спеціалістами і перекладачами зберігається середня заробітна плата за весь час, затрачений ними у зв'язку з явкою та викликом до органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення (далі - орган, який зробив виклик). Особам, які не є працівниками під-

230

 

приємств, установ чи організацій, виплачується винагорода за відрив від звичайних занять. Крім того, всім зазначеним особам, якщо виконання їх процесуальних функцій пов'язане з перебуванням за межами населеного пункту постійного проживання, відшкодовуються такі витрати: вартість проїзду до місця виклику і назад, витрати, пов'язані з найманням жилого приміщення, добові.

Перекладачам, а також особам, які виконують функції експертів чи спеціалістів не в порядку службового завдання, за проведену роботу виплачується також винагорода.

Сума винагороди за відрив від звичайних занять визначається з урахуванням їх характеру занять у межах від 20 до ЗО відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за день.

Витрати, пов'язані з явкою, відшкодовуються у розмірах, передбачених законодавством для відряджених працівників.

Розмір винагороди експерта або спеціаліста, який виконує свої функції не в порядку службового завдання, визначається залежно від його кваліфікації та складності завдання у межах від 3 до 5 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за годину роботи.

У разі проведення судової експертизи особливої складності розмір винагороди збільшується на 25 відсотків.

Перекладачам залежно від їх кваліфікації та складності роботи встановлюються такі розміри винагороди:

за письмові переклади - від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за один авторський аркуш (40 тис. друкованих (рукописних) знаків);

за усні переклади - від 3 до 5 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за годину роботи.

Переклади з рідкісних мов, з письмовою в'яззю, своєю графікою, ієрогліфами, клинописом, а також з стародавніх мов, так само, як і переклади на іноземні мови, що віднесені до рідкісних мов, які мають писемність в'яззю, свою графіку, написані ієрогліфами, клинописом, оплачуються із збільшенням ставок на 25 відсотків.

Виплати свідкам і експертам провадяться судом з коштів, Що їх вносить сторона, яка порушила клопотання про виклик свідків або проведення експертизи, а у разі коли ці дії здійснюються за ініціативою суду чи за клопотанням обох сторін - з Коштів, що вносяться обома сторонами порівну.

231

   

Розмір суми, яку наперед має внести сторона (сторони), визначається судом орієнтовно. Остаточний розрахунок провадиться після виконання викликаними особами своїх завдань.

Якщо сторона звільнена від сплати судових витрат, зазначені виплати провадяться з коштів суду. З цих же коштів випла чується винагорода перекладачеві.