Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Глава 6 ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОНОТВОРЧОЇ ТА ПРАВОЗАСТОСОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Підвищення рівня обґрунтованості рішень, особливо державного значення, оперативність реагування органів влади на соціально-економічні процеси вимагають широкого використання сучасних наукових методів і засобів опрацювання інформації.

Необхідним є належне наукове обґрунтування проектів нормативно-правових актів, зменшення впливу суб'єктивних чинників, скорочення технологічного циклу нормотворчого процесу, своєчасне й повне забезпечення органів державної влади, юридичних і фізичних осіб інформацією про чинні закони та підза- конні акти, їх тлумачення, а також збір даних зворотного зв'язку про практичні наслідки дії нормативних актів, аналіз, планування розробки нових, розгляд і схвалення відповідних змін до чинних законів та підзаконних актів.

З 1990 р. спільними зусиллями фахівців підрозділів Апарату Верховної Ради України, Національної академії наук України, Академії правових наук України, Дослідницької служби Конгресу США створена й розвивається комплексна багатофункціональна комп'ютеризована система інформаційно-аналітичного забезпечення (СІАЗ) законотворчої, правозастосовної та правоос- вітньої діяльності, послугами якої щоденно користуються десятки тисяч державних і недержавних структур, юридичних та фізичних осіб як в Україні, так і за її межами.

Ця система має для України загальнодержавне, народногосподарське та міжнародне значення. Вона інтегрує десятки територіально рознесених автоматизованих комплексів інформаційно-аналітичного опрацювання даних, що забезпечують конвеєрну обробку та синхронізацію потоків інформації, оперативний контроль і прозорість законотворчого процесу, безперервне відстежування життєвого циклу кожного нормативно-правового акта.