Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 178. Обставини, що враховуються при обранні запобіжного заходу

1. При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу, слідчий суддя, суд на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов'язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі:

1) вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення;

2) тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного, обвинуваченого винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується;

3) вік та стан здоров'я підозрюваного, обвинуваченого;

4) міцність соціальних зв'язків підозрюваного, обвинуваченого в місці його постійного проживання, у тому числі наявність в нього родини й утриманців;

5) наявність у підозрюваного, обвинуваченого постійного місця роботи або навчання;

404

6) репутацію підозрюваного, обвинуваченого;

7) майновий стан підозрюваного, обвинуваченого;

8) наявність судимостей у підозрюваного, обвинуваченого;

9) дотримання підозрюваним, обвинуваченим умов застосованих запобіжних заходів, якщо вони застосовувалися до нього раніше;

10) наявність повідомлення особі про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення;

11) розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється, обвинувачується особа, або розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення підозрюється, обвинувачується особа, а також вагомість наявних доказів, якими обґрунтовуються відповідні обставини.

1. Окрім загальної і особливої складових підстави для застосування запобіжного заходу, слідчий суддя, суд повинен також ураховувати обставини, зазначені в коментованій статті, і оцінити усі їх у сукупності. Самі по собі ці обставини, за відсутності загальної та особливої складових, не дають слідчому судді, суду права на застосування запобіжного заходу.

Перелік наведених у цій статті обставин, що враховуються при обранні запобіжного заходу, не є вичерпним. Слідчий суддя, суд може визнати такими й інші обставини, наприклад, сприяння розкриттю злочину, вжиття заходів з відшкодування (компенсації) завданої потерпілому шкоди та інші пом'якшуючі обставини. При застосуванні запобіжного заходу ці обставини можуть враховуватися як окремо, так і в сукупності.

Вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення як обставина, що враховується при обранні запобіжного заходу, означає наявність такої їх сукупності, неупереджена оцінка якої дає достатні підстави слідчому судді, суду переконатись у тому, що особа таки могла його вчинити. Європейський суд з прав людини такий ступінь переконаності суддів означує (характеризує) терміном "розумна підозра" у вчиненні кримінального правопорушення.

2. Обов'язок надання доказів стосовно обставин, що враховуються при обранні запобіжного заходу, лежить на слідчому, прокуророві. Сторона захисту - підозрюваний, обвинувачений, його захисник та законний представник, а також інші учасники кримінального провадження - потерпілий, його представник та законний представник, цивільний позивач і цивільний відповідач та їх представники вправі подавати такі докази, а також докази на підтвердження чи спростування як загальної, так і особливої складових підстави обрання запобіжного заходу.

3. Тяжкість покарання як обставина, що враховується при обранні запобіжного заходу, не повинна визначатися "механічно", як середньоарифметична в межах санкції статті Особливої частини КК України, за якою особа підозрюється, обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, а як

-405

конкретний вид та розмір покарання, яке за переконанням слідчого судді, суду, основаним на наявних на час розгляду цього питання матеріалах, могло б бути призначене обвинуваченому судом з огляду на санкцію статті (статей) Особливої частини КК та відповідно до положень Загальної частини КК з урахуванням ступеня тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особи винного та обставин, що пом'якшують та обтяжують покарання за умови визнання його вироком суду винним у вчиненні інкримінованого йому діяння.