Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 193. Порядок розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу

1. Розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу здійснюється за участю прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника, крім випадків, передбачених частиною шостою цієї статті.

432

\ 2. Слідчий суддя, суд, до якого прибув або доставлений підозрюваний, обвинувачений для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу, зобов'язаний роз'яснити його права: {) мати захисника; ) знати суть та підстави підозри або обвинувачення;

3) знати підстави його затримання;

4) відмовитися давати пояснення, показання з приводу підозри або обвинувачення;

5) давати пояснення щодо будь-яких обставин його затримання та тримання під вартою;

6) досліджувати речові докази, документи, показання, на які посилається прокурор, та надавати речі, документи, показання інших осіб на спростування доводів прокурора;

7) заявляти клопотання про виклик і допит свідків, показання яких можуть мати значення для вирішення питань цього розгляду.

3. Слідчий суддя, суд зобов'язаний вжити необхідних заходів для забезпечення захисником підозрюваного, обвинуваченого, якщо останній заявив клопотання про залучення захисника, якщо участь захисника є обов'язковою або якщо слідчий суддя, суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника.

4. За клопотанням сторін або за власною ініціативою слідчий суддя, суд має право заслухати будь-якого свідка чи дослідити будь-які матеріали, що мають значення для вирішення питання про застосування запобіжного заходу.

5. Будь-які твердження чи заяви підозрюваного, обвинуваченого, зроблені під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу, не можуть бути використані на доведення його винуватості у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується, або у будь-якому іншому правопорушенні.

6. Слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук. У такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м'який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

1. Під час досудового розслідування клопотання слідчого, погоджене з прокурором, клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу

 433

розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження клопотання прокурора розглядається судом місцевого суду, в межах територіальної Юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, невідкладно, але не пізніше сімдесяти двох годин з моменту фактичного затримання підозрюбано-го, обвинуваченого або з моменту надходження до суду клопотання, якщЬ підозрюваний, обвинувачений перебуває на воли, за обов'язкової участі сторін -прокурора, з однієї сторони, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника, з іншої.

За відсутності підозрюваного, обвинуваченого слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід лише у разі, якщо прокурор доведе і наявність підстав для обрання цього запобіжного заходу, передбачених ст. 177 КПК, і те, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук. Проте у такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд зобов'язаний у режимі змагальності сторін за участі підозрюваного, обвинуваченого переглянути питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його заміну на більш м'який запобіжний захід та постановити з цього питання ухвалу.

2. Слідчий суддя, суд, до якого прибув або доставлений підозрюваний, обвинувачений для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу, до початку розгляду клопотання по суті зобов'язаний роз'яснити його права, передбачені у п. 2 коментованої статті в усіх випадках і незалежно від того, що підозрюваному, обвинуваченому була вручена пам'ятка про його процесуальні права та обов'язки (ч. 8 ст. 42 КПК), а також з'ясувати чи вони йому зрозумілі.

3. У разі заявления підозрюваним, обвинуваченим клопотання про залучення захисника (ст. 48 КПК), якщо участь захисника є обов'язковою (ст. 52 КПК); якщо слідчий суддя, суд вирішить, що обставини кримінального провадження (особлива правова, фактична чи доказова складність кримінального провадження, мізерна правова обізнаність підозрюваного, обвинуваченого тощо) вимагають участі захисника, він зобов'язаний вжити у передбаченому законом порядку (ст.ст. 48, 49, 53 КПК) заходів для забезпечення його захисником та побачення з ним до початку розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу з дотриманням умов, що забезпечують конфіденційність спілкування.

4. Закон надає слідчому судді, суду право за клопотанням сторін або за власною ініціативою заслухати будь-якого свідка та дослідити будь-які матеріали, аби вони мали значення для вирішення питання про застосування запобіжного заходу.

5. Пункт 5 коментованої статті містить важливу гарантію того, що підозрюваний, обвинувачений при розгляді клопотання про обрання до нього запобіжного заходу, є вільним у виборі засобів захисту своїх прав, свобод і за-

конАих інтересів у тому плані, що будь-які його твердження чи заяви, зроблені tw перед слідчим суддею, судом не можуть бути використані на доведення його винуватості ні у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується, ні у будь-якому іншому правопорушенні.