Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 186. Строки розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу

1. Клопотання про застосування або зміну запобіжного заходу розглядається слідчим суддею, судом невідкладно, але не пізніше сімдесяти двох Годин з моменту фактичного затримання підозрюваного, обвинуваченого а*>о з моменту надходження до суду клопотання, якщо підозрюваний, об-инувачений перебуває на свободі, чи з моменту подання підозрюваним, винуваченим, його захисником до суду відповідного клопотання.

'• Розгляд клопотання про застосування або зміну запобіжного захо-слідчим суддею, судом невідкладно означає, що воно має розглядатися

423

 

першочергово, проте з урахуванням характеру клопотання та особливостей обставин, які в ньому обґрунтовуються. Наприклад, при розгляді клопотання про обрання тримання під вартою як запобіжного заходу необхідно витримати тригодинний термін з моменту вручення підозрюваному, обвинуваченому копії клопотання та матеріалів, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу; при потребі допиту свідків слід урахувати час, оптимальний для їх виклику на судовий розгляд тощо.

2. Максимальний 72-годинний термін розгляду клопотання дозволений законом лише у трьох випадках: 1) з моменту фактичного затримання підозрюваного, обвинуваченого без ухвали слідчого судді, суду, яким є фізичне його затримання шляхом фактичного позбавлення свободи пересування уповноваженою службовою особою (особою, якій законом надано право здійснювати затримання) або особою, не уповноваженою законом на затримання ("кожним" - ст. 207 КПК); 2) з моменту надходження до суду клопотання, якщо підозрюваний, обвинувачений перебуває на свободі; 3) з моменту подання підозрюваним, обвинуваченим, його захисником до суду клопотання про зміну запобіжного заходу (ст. 201 КПК).