Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 103/1. Порушення правил користування енергією чи газом

Самовільне використання з корисливою метою електричної та теплової енергії без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов'язкове) або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, а так само інші порушення правил користування електричною або тепловою енергією, а також самовільне використання з корисливою метою газу, порушення правил користування газом у побуті, що не завдало значної шкоди, - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(Доповнено статтею 103і згідно з Указом Президії Верховної Ради Української PCP від

27.06.86   р. № 2444-ХІ; із змінами, внесеними згідно із Законом України від 07.02.97 р. № 55/97-ВР; у редакції Закону України від 31.05.2005 p. № 2598-IV)

1. Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері забезпечення ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів.

Безпосередній об'єкт- встановлений порядок користування електричною та тепловою енергією і природним газом.

Предмет посягання - електрична і теплова енергія, природний газ.

2. Об'єктивна сторона правопорушення виражається у самовільному використанні з корисливою метою електричної та теплової енергії без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов'язкове) або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, а так само інших порушеннях правил користування електричною або тепловою енергією, а також самовільному використанні з корисливою метою газу, порушенні правил користування газом у побуті, що не завдало значної шкоди (матеріальний склад).

3. Суб'єкт адміністративного проступку - як громадяни, так і посадові особи.

4. Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини у формі прямого умислу (крім порушень правил користування газом у побуті та інших порушень правил користування електричної та тепловою енергією, що можуть бути вчинені як з умислом, так і з необережності).