Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 1097. Відповідальність банку, що виконує акредитив

1. У разі необґрунтованої відмови у виплаті або неправильної виплати грошових коштів за акредитивом внаслідок порушення виконуючим банком умов акредитива виконуючий банк несе відповідальність перед банком-емітентом.

У разі порушення виконуючим банком умов покритого акредитива або підтвердженого ним безвідкличного акредитива відповідальність перед платником може бути за рішенням суду покладена на виконуючий банк.

За загальним правилом, відповідальність за невиконання чи неналежне виконання акредитивної операції носить договірний характер. Тому банк-емітент, як правило, несе відповідальність перед платником, а виконуючий банк — перед банком-емітентом. Пред´явлення платником позовних вимог безпосередньо виконуючому банку не допускається, за винятком випадків, передбачених статтею, що коментується.

З огляду на те, що акредитив є грошовим зобов´язанням банку-емітента, при необгрунтованому відмовленні виконуючого банку виплатити одержувачу коштів відповідну суму останній може висунути свої вимоги саме до банку-емітента. За загальним правилом, виконуючий банк не несе перед одержувачем коштів ніякої відповідальності. Це правило повною мірою відноситься насамперед до непокритого (гарантованого) непідтвердженого акредитива.

Однак якщо вимоги одержувача коштів ґрунтуються на факті невиконання виконуючим банком умов покритого (депонованого) непідтвердженого акредитива, то суд вправі покласти відповідальність і на виконуючий банк.

Якщо ж вимоги одержувача коштів до виконуючого банку випливають з підтвердженого акредитива (як покритого, так і непокритого), то при їхній обґрунтованості вони підлягають задоволенню. У цьому випадку виконуючий банк несе відповідальність нарівні з банком-емітентом, а вибір конкретного відповідача здійснюється одержувачем коштів.

У випадку неправильної виплати коштів по підтвердженому (як покритому, так і непокритому) чи покритому непідтвердженому акредитиву платник вправі висунути свої вимоги безпосередньо виконуючому банку.