Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 239. Порядок подання скарги до Верховного Суду України

  1. Скарга подається безпосередньо до Верховного Суду Укра  їни з копіями скарги відповідно до кількості осіб, які беруть  участь у справі. До скарги повинні бути додані копії судових  рішень, які оскаржуються.
  2. Одночасно зі скаргою подається документ про сплату су  дового збору. За подання і розгляд скарги з підстави, встанов  леної пунктом 2 статті 237 цього Кодексу, судовий збір не спла  чується.
  3. До форми і змісту скарги, яка подається до Верховного  Суду України, застосовуються правила, встановлені цим Ко  дексом для касаційної скарги.
  4. При надходженні скарги, оформленої без дотримання ви  мог, встановлених цією статтею, застосовуються правила стат-

466

 

ті 108 цього Кодексу, про що суддею Верховного Суду України

протягом десяти днів з дня отримання скарги постановляється

. відповідна ухвала.

1. Кодексом адміністративного судочинства чітко регламентовані не лише підстави (обставини) та строки, за якими може бути реалізовано право особи на касаційне оскарження, а порядок подання касаційної скарги. Подання касаційної скарги реалізується за певної процедури, що вимагає необхідність дотримання встановленого порядку подання скарги, її форми та змісту.

На відміну від порядку подання скарг у господарському або цивільному процесі касаційна скарга на рішення в адміністративних справах подається безпосередньо до Верховного Суду України.

Статтею, що коментується, встановлені обов'язкові вимоги щодо форми та змісту касаційної скарги:

1) касаційна скарга має бути викладена у письмовій формі з  обґрунтуванням вимог особи, що подає касаційну скаргу (з за  значенням підстав оскарження та посиланням на законодав  ство) та мати наступні реквізити:

" . найменування суду;

ім'я (найменування), поштова адреса особи, яка подає касаційну скаргу, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;

судового рішення, що оскаржується;

підпис особи, що подає скаргу, або її представника (представник має надати оформлений належним чином документ про свої повноваження, якщо цього не було зроблено в суді попередньої інстанції);

2) до касаційної скарги мають бути додані додаткові матеріа  ли з зазначенням їх переліку:

  • судове рішення або ухвала, що оскаржуються;
  • судове рішення міжнародної судової установи або судове  рішення, що підтверджує неоднакове застосування судом одні  єї і тієї ж норми права (в залежності від підстав оскарження);

3) подання касаційної скарги має бути оплачено державним  митом, що підтверджується документом про сплату судового  збору, розілір якого встановлений законодавством. Якщо особа  звільнена від сплати судового збору, або скарга подається за під -

467

   

ставами визнання судового рішення міжнародною судовою установою таким, що порушує міжнародні зобов'язання України, про це зазначається в скарзі з посиланням на законодавство та доданням необхідних документів;

4) касаційна скарга має бути надана разом з копіями скарги та копіями додаткових матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Зазначені вище вимоги щодо форми та змісту скарги встановлені законом та мають юридичне значення. Недотримання цих обов'язкових вимог тягне за собою настання певних процесуальних наслідків. Скаргу, оформлену з порушенням закону, суд залишає без руху. Про залишення касаційної скарги без руху Верховний Суд України в 10-денний строк постановляє ухвалу, у якій зазначає недоліки скарги, спосіб їх усунення та встановлює строк, достатній для усунення недоліків. Копія ухвали невідкладно надсилається особі, що подала касаційну скаргу.

Разом з цим, постановлений ухвали про залишення касаційної скарги без руху не позбавляє особу права на касаційне оскарження. Якщо у встановлений судом строк особою, якою була подана скарга, були усунені недоліки, скарга приймається та вважається поданою у день первинного її подання. Якщо недоліки не усунені, суд виносить ухвалу про повернення скарги, копія якою невідкладно надсилає особі, що подала скаргу, разом із позовною заявою й усіма доданими до неї матеріалами. Однак повернення скарги, також як і залишення її без руху, не скасовує право особи на касаційне оскарження за умови додержання строків та інших процесуальних вимог.

1

1  ' \                                                J. .'