Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 90/1. Невиконання правил і норм у процесі створення, виробництва, зберігання, транспортування, використання, знешкодження, ліквідації, захоронення мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій

Невиконання правил і норм у процесі створення нових штамів мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Невиконання правил і норм екологічної безпеки у процесі виробництва, зберігання, транспортування, використання, знешкодження, ліквідації, захоронення мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(Доповнено статтею 90 і згідно із Законом України від 06.03.96 р. № 81/96-ВР; із змінами, внесеними згідно із Законом України від 07.02.97 р. № 55/97-ВР)

1.   Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки (див. Закони України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про тваринний світ", "Про рослинний світ", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про ветеринарну медицину" тощо).

Безпосередній об'єкт - встановлений порядок поводження із мікроорганізмами, біологічно активними речовинами та іншими продуктами біотехнологій.

Предмет посягання - штами мікроорганізмів, біологічно активні речовини та інші продукти біотехнологій.

Згідно норм Положення про функціональну підсистему захисту сільськогосподарських тварин і рослин єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, затвердженого Наказом Міністерства аграрно-промислового комплексу України від 25.05.1999 р. № 214, штами мікроорганізмів - це генетично однорідні популяції мікроорганізмів у межах виду з певними стабільними специфічними морфологічними ознаками і біологічними властивостями; мікроорганізм - це організми дуже маленьких розмірів, переважно одноклітинні, яких можна побачити лише у мікроскоп. До них відносять бактерії, мікроскопічні гриби, простіші, водорості, різноманітні віруси; біологічно активні речовини- це різноманітні препарати, які отримуються за допомогою генетичної інженерії, культури тварин і рослинних клітин; продукти біотехнологій - це продукти, які отримуються за допомогою певних промислових методів із використанням живих організмів та біологічних процесів.

2. Об'єктивна сторона правопорушення виражається у:

1) невиконанні правил і норм у процесі створення нових штамів мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій;

2) невиконанні правил і норм екологічної безпеки у процесі виробництва, зберігання, транспортування, використання, знешкодження, ліквідації, захоронення мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій.

Обидва склади - формальні.

3. Суб'єкт адміністративного проступку - як громадяни, так і посадові особи.

4. Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини як у формі умислу, так й у формі необережності.