Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 946. Плата за зберігання

1. Плата за зберігання та строки її внесення встановлюються договором зберігання.

2. Якщо зберігання припинилося достроково через обставини, за які зберігач не відповідає, він має право на пропорційну частину плати.

3.  Якщо поклажодавець після закінчення строку договору зберігання не забрав річ, він зобов´язаний внести плату за весь фактичний час її зберігання.

4. Установчим документом юридичної особи або договором може бути передбачено безоплатне зберігання речі.

ЦК передбачає оплатність послуг, які виникають з договору зберігання. За загальним правилом, плата за зберігання повинна бути сплачена зберігачу після закінчення зберігання, а якщо оплата передбачена по періодах, вона повинна виплачуватися відповідними частинами після закінчення кожного періоду. У тому випадку, коли зберігання припиняється до припинення обумовленого строку у зв´язку з обставинами, за які зберігач не відповідає, наприклад, за бажанням поклажодавця (ст. 953 ЦК), зберігач має право на пропорційну частину оплати. Якщо ж це відбулося у зв´язку зі здачею на збереження речей, що наділені небезпечними властивостями, про що поклажодавець не повідомив зберігача, останній зберігає право на весь обсяг обумовленої договором винагороди. Навпаки, при достроковому припиненні договору по обставинах, за які зберігач відповідає, він не тільки не вправі вимагати винагороди за строк, що залишився, а й повинен повернути поклажодавцю вже отримані від нього суми.

За згодою сторін плата може бути встановлена в грошовій, натуральній (із визначенням виду та кількості продукції) формі, чи у вигляді надання послуг зберігачеві. Можливий випадок, коли плата за договором виражається у праві зберігача користуватися річчю, яка була здана на зберігання, або її плодами. Плата за договором може бути змішаною. Плата не стягується за короткочасне зберігання речей у гардеробах установ, театрів, бібліотек та ін. Плата не стягується також у випадках зберігання речей під час стихійного лиха.

Якщо поклажодавець не виконав свого зобов´язання, а зберігач продовжує виконувати договір, то поклажодавець зобов´язаний внести плату, встановлену договором, за фактичний час зберігання.

В установчих документах чи договорі юридичної особи може бути передбачене безоплатне зберігання речі. У даному випадку юридична особа не є професійним зберігачем і це не входить в сферу її основної діяльності.