Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 958. Зберігання речей, визначених родовими ознаками, з правом розпоряджання ними

1. Якщо товарний склад має право розпоряджатися речами, визначеними родовими ознаками, до відносин сторін застосовуються положення про договір позики, а час та місце повернення товарів визначаються загальними положеннями про зберігання.

Відповідно до договору складського зберігання його об´єктом визнається річ як товар, яка використовується для подальшої реалізації, а не для побутового вжитку. За своїм змістом товар — це насамперед речі, визначенні родовими ознаками(можливі винятки).Це дає можливість товарному складу розпоряджатися товарами, які зберігаються при певних обставинах з умовою надати в розпорядження поклажодавця прийняту на зберігання кількість речей того ж роду та якості.

Стаття, що коментується, передбачає, що право власності на переданий товар виникає у зберігача, а у поклажодавця залишається право вимоги. За своєю конструкцією договір зберігання з правом товарного складу розпоряджатися речами, які були передані на зберігання, нагадує відносини сторін за договором позики, тобто зберігач зобов´язаний повернути покла-жодавцеві ті самі речі, визначені родовими ознаками, у тій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому

поклажодавцем, у строк та в порядку встановленому договором. Мається на увазі, що товари беруться складом у поклажодавця тільки в борг і відповідно товаровласнику має бути повернена, як випливає зі ст.941 ЦК, «рівна кількість інших отриманих ним речей того ж роду і якості». Відносини позики є в таких випадках похідними від головних — відносин зберігання. Оскільки наділення зберігача правом розпорядження ніякого зустрічного задоволення для товаровласника саме по собі не припускає, ця стаття включає певні гарантії для товаровласника. Так, із метою зробити наслідки розпорядницьких дій зберігача не відчутними для товаровласників, передбачено, що, якщо з закону чи інших правових актів або договору випливає, що товарний склад може розпоряджатися зданими йому на збереження товарами, то до відносин сторін застосовуються правила глави 42 ЦК про позику, однак час і місце повернення товарів визначаються правилами глави «Зберігання».