Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 1049. Обов'язок позичальника повернути позику

1. Позичальник зобов´язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред´явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред´явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

2. Позика, надана за договором безпроцентної позики, може бути повернена позичальником достроково, якщо інше не встановлено договором.

3. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Договір позики — це односторонній договір, оскільки обов´язки виникають лише у однієї сторони — позичальника, а права — лише у позикодавця. На позичальника покладається обов´язок повернути позикодавцю грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такої самої якості та такого самого роду, що були передані йому позикодавцем, та сплатити винагороду (проценти), якщо договір не є безпроцентним. Позикодавцеві належить право вимагати від позичальника повернення позики та сплати винагороди (якщо договір не є безпроцентним).

Позичальник повинен повернути позикодавцю предмет позики у строк та в порядку, що встановлені договором. Так, наприклад, у договорі можуть передбачатися час і місце повернення, особа, якій треба повернути позику. За загальним правилом, відповідно до статті 532 ЦК, якщо місце виконання грошового зобов´язання не встановлене у договорі, виконання проводиться за місцем проживання кредитора (позикодавця), а якщо позикодавцем є юридична особа, — за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов´язання. Якщо позикодавець на момент виконання зобов´язання змінив місце проживання (місцезнаходження), на нього покладається обов´язок сповістити про це позичальника (див. ст. 532 ЦК і коментар до неї). При відсутності в договорі умови щодо строку повернення позики або визначення строку моментом пред´явлення вимоги, позичальник повинен повернути гроші або речі протягом тридцяти днів від дня пред´явлення позикодавцем вимоги про це. Сторони в договорі можуть встановити інші умови повернення позики, якщо строк повернення не визначений або визначений моментом пред´явлення вимоги.

Дострокове повернення позики допускається лише за договором безпроцентної позики. Це положення пов´язане з тим, що при достроковому поверненні грошових коштів за сплатним договором позикодавець позбавляється частини свого прибутку у вигляді процентів за користування грошовими коштами. Сторони можуть прямо встановити в договорі неприпустимість дострокового повернення позики незалежно від того, нараховуються проценти чи ні.

Позика вважається повернутою з моменту фактичного передання речей, визначених родовими ознаками, позикодавцеві (із рук в руки) або з моменту зарахування грошових коштів, що позичалися, на банківський рахунок позикодавця. Отже, моментом повернення позики не можна вважати, наприклад, момент списання банком відповідної суми з рахунку позичальника або момент надходження грошових коштів на кореспондентський рахунок банку, що обслуговує позикодавця. Якщо договір позики є сплатним, його належне виконання передбачає також оплату в повному обсязі процентів за користування грошовими коштами.

Відповідно до загального правила на кредитора (позикодавця) покладається обов´язок підтвердити прийняття виконання. Але цей обов´язок не перетворює договір позики у двосторонній. Позикодавець, як кредитор, повинен видати позичальнику розписку в отриманні виконання або повернути отриманий при укладенні договору борговий документ (наприклад, розписку позичальника). У разі неможливості повернення боргового документа позикодавець повинен вказати про це у розписці, яку він видає. У разі відмови позикодавця повернути борговий документ або видати розписку позичальник має право затримати виконання зобов´язання, при цьому кредитор (позикодавець) вважається таким, що прострочив (див. ст. 545 ЦК і коментар до неї).