Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 1279. Переважне право окремих спадкоємців на виділ їм спадкового майна у натурі

1.  Спадкоємці, які протягом не менш як одного року до часу відкриття спадщини проживали разом із спадкодавцем однією сім´єю, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі предметів звичайної домашньої обстановки та вжитку в розмірі частки у спадщині, яка їм належить.

2.  Спадкоємці, які разом із спадкодавцем були співвласниками майна, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі цього майна, у межах їхньої частки у спадщині, якщо це не порушує інтересів інших спадкоємців, що мають істотне значення.

У ст. 1279 ЦК йдеться про переважне право окремих спадкоємців на отримання окремих предметів звичайної домашньої обстановки та вжитку в успадкованому майні. Наприклад, після смерті спадкодавця одним із спадкоємців є дружина померлого, яка більш 40 років мешкала разом із померлим, в такому випадку вона володіє правом переважного виділу речей домашньої обстановки та вжитку перед іншими спадкоємцями.

Якщо спадкодавець заповів предмети домашньої обстановки та вжитку спадкоємцям, що не проживали разом з ним, спадкоємці, що жили разом зі спадкодавцем, вправі вирішувати питання про розподіл предметів домашньої обстановки та вжитку в судовому порядку.

Слід також розрізняти предмети домашньої обстановки та вжитку від предметів, що такими не визнаються. Наприклад, меблі, білизна, посуд, побутова техніка, бібліотека художньої літератури — це предмети домашньої обстановки, але, якщо ці меблі є предметом антикваріату, бібліотека є букіністичною або професійною, то вони вже не розглядаються як предмети домашньої обстановки, тому що їх вартість може перевищувати вартість іншого успадкованого майна та виділ такого майна окремим спадкоємцям може нанести значну шкоду щодо успадкування майна інших спадкоємців.

Вони розподіляються між спадкоємцями згідно ст. 1278 ЦК або за згодою спадкоємців передаються тому спадкоємцю, якому це потрібно, наприклад, наукова бібліотека для науковця, музичні інструменти для музиканта і т.п.

Якщо спадкоємці були співвласниками спадкодавця по будь-якому майну, вони мають переважне право на отримання в натурі цього майна, але тільки в тому разі, якщо це не порушує інтересів інших спадкоємців. Наприклад, якщо в склад спадкового майна входить частина квартири, грошовий внесок та автомобіль, і вартість квартири перевищує вартість грошового внеску та автомобіля, тоді частина квартири не може бути виділена в натурі спадкоємцеві, що мешкав разом зі спадкодавцем, тому що це зменшує долю інших спадкоємців. Але, якщо спадкоємці прийшли до згоди, що успадковане майно може бути розподілено, та спадкоємець, що може в разі розподілу майна отримати в натурі частину майна більш ніж інші спадкоємці та виплатить іншим спадкоємцям різницю вартості майна, то така доля успадкованого майна може бути виділена в натурі. Якщо спадкоємець був співвласником спадкодавця в майні, що потребує управління, наприклад, приватного підприємства, чия виробнича діяльність не може бути зупинена, тоді до прийняття спадщини усіма спадкоємцями, він може бути призначеним управляти таким майном згідно договору на управління майном. Крім того, він має в подальшому право на виділ цього підприємства, як спадкового майна в натурі, якщо це істотно не порушить інтересів інших спадкоємців.