Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 979. Договір страхування

1. За договором страхування одна сторона (страховик) зобов´язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов´язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.

Суспільні відносини щодо страхування регулюються ЦК України, Законом України «Про страхування». Окремі норми щодо страхування містяться в ряду інших нормативних актів. При виникненні питань при застосуванні норм ЦК і Закону «Про страхування» слід керуватися нормами ЦК в силу пріоритету, закріпленого в ч. 2 ст. 4 ЦК.

Однак ЦК не містить спеціальних норм — визначень основних страхових понять. У цьому випадку слід звертатися до норм Закону України «Про страхування», де такі норми є (наприклад, визначення страхового ризику, страхового випадку, страхової виплати — ст.ст. 8-9 Закону).

Договір страхування укладається в письмовій формі та є угодою між страхувальником і страховиком, згідно з якою страховик бере на себе зобов´язання сплатити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній у договорі страхування страхувальником, у разі настання страхового випадку. У свою чергу страхувальник несе обов´язок щодо сплати страхових платежів у визначені строки та виконання інших умов договору.

Договір страхування є двостороннім. У разі укладення договору відповідні права та обов´язки виникають як у страхувальника, який повинен повідомити відомості про об´єкт страхування, сплачувати страхові внески (якщо страхова премія не була сплачена повністю вже при укладенні договору), повідомити страховика про настання страхового випадку тощо, так і у страховика, який повинен сплатити страхову виплату та ін.

Цей договір є сплатним, оскільки страхувальник сплачує страхову премію, а страховик — несе ризик настання страхового випадку, а при наявності останнього здійснює страхову виплату.

Договір страхування, як правило, є реальним. Він набуває чинності з моменту внесення першого страхового платежу, якщо інше не передбачено договором.