Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

ЯК ЗАБЕЗПЕЧИТИ АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ?

Можливі ситуації, коли зволікання з вирішенням адміністративної спра­ви може завдати Вам як позивачу непоправної шкоди або приведе до немож­ливості поновлення Ваших прав.

Для запобігання таким випадкам Ви маєте право звернутися до суду із заявою про забезпечення адміністративного позову. Суд піде Вам назустріч, якщо переконається, що:

  1. існує очевидна небезпека заподіяння шкоди Вашим правам, свобо­дам та інтересам до ухвалення судового рішення у справі,

або 2) захист цих прав, свобод та інтересів стане утрудненим або вза­галі неможливим без вжиття заходів забезпечення позову,

або 3) для їх відновлення треба буде докласти значних зусиль та ви­трат,

або 4) очевидною є протиправність рішення, дії чи бездіяльності відпо­відача - суб´єкт владних повноважень.

Заходи забезпечення позову може бути вжито до ухвалення рішення у справі по суті (судом першої інстанції) або до вирішення справи в апеляцій­ному порядку (судом апеляційної інстанції).Зрозуміло, що перелічені обставини є оціночними і кожна особа може по-різному оцінити їх ризик, тому саме суд вирішуватиме питання про необ­хідність застосування заходів щодо забезпечення позову у конкретній спра­ві. Тож заява з клопотанням про забезпечення адміністративного позову має бути належним чином обґрунтована, зокрема у частині, чому Ви вважаєте, що існує одна із наведених підстав. Клопотання про забезпечення позову може бути заявлено у самій позовній заяві з відповідним обґрунтуванням або додане до неї.

Законом передбачено два способи забезпечення адміністративного позову:

  1.  зупинення на час провадження дії всього рішення суб´єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються;
  2.  заборона вчиняти певні дії.

Законодавець заборонив забезпечувати позов шляхом зупинення актів Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради юстиції та заборо­ною їм вчиняти певні дії.

Слід зазначити, що суд має розглянути клопотання про забезпечення адміністративного позову не пізніше наступного дня після його надходження. Якщо суд визнає Ваше клопотання обґрунтованим і обставини вимагатимуть термінового вжиття заходів забезпечення позову, суд повинен негайно ви­рішити питання про забезпечення Вашого позову. Якщо ж такої терміновості нема або клопотання не є переконливим, вирішення цього клопотання відбу­деться пізніше у судовому засіданні, на яке суд запросить Вас та інших осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суд безпідставно, на Ваш погляд, відмовив у забезпеченні позо­ву, Ви можете оскаржити таку ухвалу. І це не перешкоджатиме подальшому розгляду справи.