Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 287. Права фізичної особи, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров'я

1. Фізична особа, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров´я, має право на допуск до неї інших медичних працівників, членів сім´ї, опікуна, піклувальника, нотаріуса та адвоката.

2. Фізична особа, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров´я, має право на допуск до неї священнослужителя для відправлення богослужіння та релігійного обряду.

Перебування фізичної особи на лікуванні у стаціонарному лікувальному закладі припускає деякі природні обмеження, зміну звичайного укладу життя людини. Разом з тим такі обмеження повинні не порушувати передбачені законом права фізичної особи.

Одним з засад лікарської професійної діяльності є принцип колегіальності. Він ґрунтується на повазі до різних точок зору в процесі надання медичної допомоги (наприклад, під час консиліуму). Право фізичної особи на вільний вибір лікаря припускає, що й у процесі лікування він може звернутися не тільки до лікаря, що безпосередньо його лікує, але й до інших фахівців. Колегіальне вирішення питань надання медичної допомоги може бути передбачено законом, якщо в правовій нормі закріплений обов´язок вирішення того чи іншого питання консиліумом. Не забороняє закон і ініціативу хворого в залученні іншого медичного працівника при рішенні складних питань діагностики, патології, лікування.

Члени родини, опікун і піклувальник також не можуть бути позбавлені права на спілкування з хворим у період його стаціонарного лікування чи обстеження. Це обумовлено не тільки тим, що заборона такого спілкування може несприятливо вплинути на загальний стан хворого, але й тим, що надання медичних послуг припускає і вирішення окремих юридичних питань за згодою зазначених осіб.

Право на допуск нотаріуса й адвоката обумовлене тим, що фізична особа, навіть знаходячись на стаціонарному лікуванні (а в окремих випадках саме в зв´язку з таким лікуванням або станом свого здоров´я), не повинна бути позбавлена реальної можливості реалізувати своє право на здійснення юридичних чи дій скористатися послугами по наданню юридичної допомоги. В міру розвитку юридичної обізнаності населення і законодавчого закріплення прав людини в сфері надання медичних послуг

Інтереси хворого все частіше може представляти адвокат.

Конституційною нормою закріплено право кожної людини на свободу поглядів і віросповідання. Це право припускає не тільки можливість сповідати будь-яку релігію, але й мати реальну можливість здійснення не заборонених законом обрядів і культів за участю священнослужителя. Тому допуск до фізичної особи, яка знаходиться на стаціонарному лікуванні священнослужителя для відправлення релігійного обряду не може бути заборонений.