Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 518. Заперечення боржника проти вимоги нового кредитора у зобов'язанні

1.  Боржник має право висувати проти вимоги нового кредитора у зобов´язанні заперечення, які він мав проти первісного кредитора на момент одержання письмового повідомлення про заміну кредитора.

2. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов´язанні, він має право висунути проти вимоги нового кредитора заперечення, які він мав проти первісного кредитора на момент пред´явлення йому вимоги новим кредитором або, якщо боржник виконав свій обов´язок до пред´явлення йому вимоги новим кредитором, — на момент його виконання.

Для того, щоб не погіршувати становище боржника у зобов´язанні встановлено правило, згідно якому боржник має право висувати проти вимог нового кредитора всі заперечення, які він мав проти первісного кредитора (наприклад, про відстрочення виконання, можливості зарахування взаємних вимог і т.д.).

Новим для цивільного законодавства є правило встановлення обсягу заперечень боржника в залежності від того, чи був він належним чином повідомлений про цесію. Так, якщо боржник не був повідомлений про заміну кредитора у письмовій формі (чи не був повідомлений про неї взагалі), він має право висувати проти вимог нового кредитора заперечення, які він мав або на момент пред´явлення йому вимоги про виконання зобов´язання, або на момент його виконання (якщо воно було здійснено до пред´явлення відповідної вимоги).

Свого часу ст. 200 ЦК 1963 р. передбачала, що обсяг заперечень боржника проти вимог нового кредитора встановлюється на момент отримання повідомлення про поступку вимоги (незалежно від форми такого повідомлення). Зараз це правило трансформувалося в загальне, передбачене пунктом першим даної статті,

умовою автоматичного застосування якого однак виступає повідомлення боржника про здійснену заміну у встановленій цивільним законом письмовій формі.