Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 220. Межі перегляду судом касаційної інстанції

1. Суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судам першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у

429

   

справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

  1. Суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів  першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги,  але при цьому може встановлювати порушення норм матері  ального чи процесуального права, на які не було посилання в  касаційній скарзі.
  2. Суд касаційної інстанції не може розглядати позовні ви  моги осіб, які беруть участь у справі, що не були заявлені у суді  першої інстанції.
  1. На відміну від апеляційної інстанції касаційний суд не  розглядає повторно справу, не встановлює обставини, які не  були встановлені у судовому рішенні першої чи апеляційної ін  станції, не вирішує питання про їх доведеність чи недоведе  ність, про достовірність того чи іншого доказу, не перевіряє до  кази і не збирає нові, а перевіряє застосування адміністратив  ним судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального  і процесуального права. Так само, як в апеляційній, в касацій  ній інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, які не  були предметом розгляду в адміністративному суді.
  2. За загальним правилом коментованої статті, суд касацій  ної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеля  ційної інстанцій у межах касаційної скарги. У зв'язку з чим  цілком обґрунтованим видається припис про те, що суд каса  ційної інстанції здійснює перегляд рішень судів першої та апе  ляційної інстанції лише в межах заявлених вимог. При цьому  суд касаційної інстанції може встановлювати порушення норм  матеріального чи процесуального права, на які не було поси  лання в касаційній скарзі.
  3. Відповідно до коментованої статті суд касаційної інстанції  не може розглядати позовні вимоги осіб, які беруть участь у  справі, що не були заявлені у суді першої інстанції.