Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 233. Окрема ухвала суду касаційної інстанції

1. Суд касаційної інстанції може постановити окрему ухвалу в разі допущення судом першої чи касаційної інстанцій порушень норм матеріального чи процесуального права, які не є підставою для зміни або скасування судових рішень.

1. Суд касаційної інстанції здійснює не тільки розгляд публічно-правових спорів, але й виконує превентивну роботу, за допомогою окремих ухвал впливає на суди першої чи касаційної інстанції, які не зреагували на факт порушення діючого законодавства з метою зміцнення законності, виховання громадян у дусі неухильного додержання Конституції та законів України, поважання прав і свобод, честі й гідності інших людей.

Закон не встановлює вичерпного переліку підстав, суд на свій власний розсуд на підставі перевірки існуючих у справі й додатково представлених (витребуваних) матеріалів судового провадження може винести окрему ухвалу. Правильна оцінка матеріалів справи, яка відповідає повноваженням суду, визначає наслідки виявлених по справі порушень. Судовій практиці відомі випадки, коли касаційна інстанція встановлює допущені по справі порушення закону, але неправильно визначає її суть.

Окрема ухвала, як і будь-яке рішення суду, повинна відповідати вимогам високої судової культури, вона повинна бути законною, обґрунтованою, вмотивованою, складатися й оголошуватися з додержанням вимог, передбачених ст.ст. 160, 165, 166, 231 КАС України. Згідно з аналогією застосування закону та у відповідності з п. 2 Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 02.12.92 р. № 01-6/1444 в окремій ухвалі має бути зазначено закон чи інший нормативно-правовий акт (у тому числі його стаття, пункт тощо), вимоги якого порушено, і в чому саме полягає порушення. Просте перерахування допуще-

454

 

них порушень без зазначення конкретних норм чинного законодавства або перерахування норм права, порушення яких встановлено у судовому розгляді, є неприпустимим. Вказівки, що містяться в окремій ухвалі, повинні бути максимально конкретними і реальними для виконання.

Відповідно з підпунктом "б" п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22.08.80 р. № 5 та п. З Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 02.12.92 р. № 01-6/1444 при постановленні окремої ухвали слід не допускати вказівок та рекомендацій відносно усунення порушень законності чи недоліків, для дачі яких суд не встановив необхідних даних або які виходять за межі його компетенції, тобто суд не вправі давати вказівки щодо діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та визначати, яке стягнення слід накласти на службову, посадову чи іншу особу при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства.

В залежності від характеру виявлених порушень суд вирішує, на адресу якому з органів слід надіслати окрему ухвалу для того, щоб були вжиті найбільш дійові заходи щодо усунення недоліків і покарання винних у цьому осіб. Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадови і службові особи, інші суб'єкти при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень зобов'язані прийняти необхідні заходи для усунення вказаних у даній окремій ухвалі порушень, незалежно від того, чи є вони учасниками адміністративного процесу, а також не пізніше одного місяця після її надходження письмово повідомити про результати суду.

У підпункті "г" пункту 7 Постанови від 22.08.80 р. № 5 Верховний Суд України наголошує на суворому контролі за виконанням керівниками підприємств, установ і організацій вимог закону, який зобов'язує їх вжити необхідні заходи до усунення недоліків, зазначених в окремих ухвалах (постановах), а у випадку невиконання окремих ухвал або формального ставлення До усунення зазначених у них недоліків з боку окремих керівників ставити перед відповідними органами питання про їх відповідальність (в тому числі передбачену ст. 1856 КпАП в порядку, передбаченомуст.ст. 254-257 КпАП.

Відповідно до ч. 5, ч. 7 ст. 160 КАС України ухвали, які викладаються окремим документом, постановляються в нарадчій

455

   

кімнаті та підписуються складом суду, який розглядає справу. Ухвали, постановлені в судовому засіданні, проголошуються негайно після їх постановлення. Окрема ухвала, як правило, надсилається одночасно з рішенням чи ухвалою.

Контроль за виконанням окремої ухвали здійснює суд касаційної інстанції.

Окрема ухвала суду касаційної інстанції є остаточною, оскарженню не підлягає і може бути лише переглянута за нововияв-леними обставинами.