Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 624. Збитки і неустойка

1. Якщо за порушення зобов´язання встановлено неустойку, то вона підлягає стягненню у повному розмірі, незалежно від відшкодування збитків.

2.  Договором може бути встановлено обов´язок відшкодувати збитки лише в тій частині, в якій вони не покриті неустойкою.

3.  Договором може бути встановлено стягнення неустойки без права на відшкодування збитків або можливість за вибором кредитора стягнення неустойки чи відшкодування збитків.

Сплата неустойки (див. ст. 549 ЦК і коментар до неї) і відшкодування збитків (див. ст. 623 ЦК і коментар до неї) є мірами відповідальності, що часто застосовуються разом у випадку порушення зобов´язання.

Залежно від співвідношення неустойки із збитками виділяють штрафну, залікову, виключну або альтернативну неустойку.

На відміну від ЦК 1963 р., який передбачав в якості загального правила залікову неустойку, Цивільний кодекс встановлює в якості загального правила неустойку штрафну. Це означає, що якщо інше не передбачене договором або законом, збитки і неустойка відшкодовуються у повному розмірі, незалежно один від одного.

Залікова неустойка — це неустойка, розмір якої зараховується у розмір збитків, що підлягають стягненню. Отже, збитки відшкодовуються лише в тій частині, в якій вони не покриті неустойкою. Залікова неустойка застосовується у випадку, якщо вона передбачена договором. Договором також може бути передбачена виключна неустойка, що позбавляє кредитора права на відшкодування збитків, або альтернативна неустойка, яка надає кредитору право вибору або стягнення неустойки або відшкодування збитків.