Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 110. Підготовка справи до судового розгляду

  1. Підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя  адміністративного суду, який відкрив провадження в адміні  стративній справі.
  2. Суд до судового розгляду адміністративної справи вживає  заходи для всебічного та об'єктивного розгляду і вирішення  справи в одному судовому засіданні протягом розумного стро  ку. З цією метою суд може:

1) прийняти рішення про витребування документів та інших  матеріалів; навести необхідні довідки; провести огляд письмо  вих та речових доказів на місці, якщо їх не можна доставити до  суду; призначити експертизу, вирішити питання про необхід  ність залучення свідків, спеціаліста, перекладача;

  1. прийняти рішення про обов'язковість особистої участі  осіб, які беруть участь у справі, у судовому засіданні, про залу  чення третіх осіб до справи;
  2. викликати на судовий розгляд адміністративної справи  свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів;
  3. прийняти рішення про проведення попереднього судового  засідання.

260

 

3. За обґрунтованим клопотанням позивача суддя вживає заходи щодо невідкладного розгляду і вирішення справи. У такому разі виклик осіб, які беруть участь у справі, чи повідомлення про постановлені судом ухвали здійснюються за допомогою кур'єра, телефону, факсу, електронної пошти чи іншого технічного засобу.

  1. Глава 2 КАС України регламентує здійснення підготовчо  го провадження з адміністративних справ. Розгляд порушеної  адміністративної справи адміністративним судом першої ін  станції складається з двох стадій - стадії підготовчого прова  дження та стадії судового розгляду справи. Стадія підготовчого  провадження є обов'язковою по кожній адміністративній спра  ві. Стаття, що коментується, встановлює, що підготовку справи  до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду,  який відкрив провадження в адміністративній справі, що є ціл  ком логічним. Суддя, який розглядав позовну заяву та надані  до неї документи, вже ознайомився з обставинами справи, тому  цілком слушно, що саме він здійснює підготовче провадження.
  2. Ретельно здійснена підготовка справи до розгляду є фунда  ментом для всього подальшого адміністративного процесу. Хоча  мета підготовчого провадження прямо не визначена законодав  цем, проте з аналізу положень статті можна зробити наступний  висновок. Метою підготовчого провадження є створення всіх  умов та вжиття всіх необхідних заходів для всебічного та об'єк  тивного розгляду і вирішення справи в одному судовому засі  данні протягом розумного строку. Таким чином, підготовче про  вадження призване забезпечити передумови для гармонійного  поєднання своєчасності, всебічності, об'єктивності та економіч  ності при вирішенні справи. Для досягнення цієї мети суду на  дається можливість здійснення різноманітних процесуальних  дій, перелік яких передбачений у ч. 2 статті, що коментується.  Всі ці процесуальні дії спрямовані на вирішення суддею на ста  дії підготовчого провадження декількох груп питань. По-пер  ше, це група питань, що стосується доказування та доказів. Для  цього суд може прийняти рішення про витребування докумен  тів та інших матеріалів (ч.2 ст. 69 КАС України); навести необ  хідні довідки; провести огляд письмових та речових доказів на  місці, якщо їх не можна доставити до суду (ст. 147 КАС Украї  ни); призначити експертизу (ст. 81 КАС України), тощо. По-

261

   

друге, суд вирішує групу питань стосовно участі в провадженні осіб, які беруть участь у справі, а також стосовно участі у справі інших учасників адміністративного процесу. Для цього суд розв'язує питання про участь у справі сторін, третіх осіб, їхніх представників, а також у випадках, встановлених законом, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, прокурора, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб, які можуть звертатися до адміністративного суду із адміністративними позовами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб і брати участь у цих справах. На стадії підготовчого провадження згідно зі ст. 52 КАС України суд першої інстанції, встановивши, що із адміністративним позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, або не до тієї особи, яка повинна відповідати за адміністративним позовом, може за згодою позивача допустити заміну первинного позивача або відповідача належним позивачем або відповідачем, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи (докладніше див. коментар до ст. 52 КАС України). На цієї ж стадії суд вирішує питання про третіх осіб. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору, самі вирішують питання про вступ у справу в будь-який час до закінчення судового розгляду. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть самі вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду, або можуть бути залучені до участі у справі судом (ст. 53 КАС України).

Суддя також вирішує питання про виклики на судовий розгляд адміністративної справи свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів. Порядок здійснення викликів регламентується главою З КАС України.

По-третє, суд приймає рішення про проведення попереднього судового засідання (див. коментар до ст. 111 КАС України).

3. Якщо позивач звертається до суду з обґрунтованим клопотанням щодо невідкладного розгляду і вирішення справи, суддя вживає для цього необхідні заходи. У такому разі виклик осіб, які беруть участь у справі, чи повідомлення про постановлені судом ухвали здійснюються за допомогою кур'єра, телефону, факсу, електронної пошти чи іншого технічного засобу, тобто засобу, який забезпечував би необхідну швидкість.

262