Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 179. Особливості обчислення строків у справах, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму, та наслідки їх порушення

  1. На обчислення строків, встановлених статтями 172-177  цього Кодексу, не поширюються правила частин другої-чет  вертої, шостої-десятої статті 103 цього Кодексу.
  2. Строки, встановлені статтями 172-177 цього Кодексу, об  числюються календарними днями і годинами.
  3. Останнім днем строку, який має закінчитися з настанням  певної події, є день, що передує дню вказаної події.
  4. Днем бездіяльності є останній день встановленого законом  строку, в який мала бути вчинена дія або прийнято рішення.
  5. Днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день  їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних  заяв і апеляційних скарг, встановлені статтями 172-177 цього

360

 

Кодексу, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

  1. Особливості обчислення строків у справах, пов'язаних з  виборчим процесом чи процесом референдуму, пов'язані, перш  за все, з необхідністю забезпечення оперативного вирішення за  значених справ для усунення порушення законодавства і на  дання можливості реалізувати особі її права, свободи та інтере  си у виборчому процесі чи процесі референдуму, як правило ще  до їх завершення.
  2. Строки у справах, пов'язаних з виборчим процесом чи  процесом референдуму, обчислюються календарними днями і  годинами. На їх обчислення не поширюються правила ч.ч. 2-10  ст. 103 КАС України. Для розгляду зазначених справ, на від  міну від загального правила, останнім днем строку, який має  закінчитися з настанням певної події, є день, що передує дню  вказаної події.
  3. Для обчислення строків звернення до адміністративного  суду у випадку оскарження бездіяльності у виборчому процесі  чи процесі референдуму частиною 4 коментованої статті визна  чено день бездіяльності - ним визнається останній день вста  новленого законом строку, в який мало бути вчинено дію або  прийнято рішення.
  4. Днем подання позовної заяви, апеляційної скарги вважа  ється день їх надходження до відповідного суду. Строки подан  ня позовних заяв і апеляційних скарг у справах, пов'язаних з  виборчим процесом чи процесом референдуму не поновлюють  ся, адже, як правило, пропущення цих строків робить віднов  лення порушених прав, свобод та інтересів осіб дуже ускладне  ним у зв'язку із завершенням окремих етапів чи усього вибор  чого процесу, процесу референдуму. Процесуальним наслідком  подання позовної заяви чи апеляційної скарги у цих справах  після закінчення встановлених строків буде залишення позов  ної заяви чи апеляційної скарги без розгляду.

361