Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 186. Порядок і строки апеляційного оскарження

  1. Про апеляційне оскарження суду першої інстанції спо  чатку подається заява. Обґрунтування мотивів оскарження і  вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються в апеля  ційній скарзі.
  2. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга  подаються до адміністративного суду апеляційної інстанції че  рез суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рі  шення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається осо  бою, яка її подає" до суду апеляційної інстанції.
  3. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої  інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошен  ня, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до  статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі.  Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції пода  ється протягом двадцяти днів після подання заяви про апеля  ційне оскарження.
  4. Заява про апеляційне оскарження ухвали суду першої ін  станції подається протягом п'яти днів з дня проголошення  ухвали. Якщо ухвалу було постановлено без виклику особи,  яка її оскаржує, то строк подання заяви про апеляційне оскар  ження обчислюється з дня отримання нею копії ухвали. Апе  ляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається про  тягом десяти днів після подання заяви про апеляційне оскар  ження.
  1. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього  подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода  ється у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне  оскарження.
  2. Заява про апеляційне оскарження чи апеляційна скарга,  подані після закінчення строків, встановлених цією статтею,  залишаються без розгляду, якщо суд апеляційної інстанції за

374

 

заявою особи, яка їх подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.

1.  Коментована стаття регламентує порядок і строки апеля  ційного оскарження. Додержання порядку і строків, встанов  лених цією статтею, виступає однією з важливих умов при  йняття апеляційної скарги до розгляду апеляційним судом.  Згідно зі встановленим законодавцем правилом, у випадку,  коли правомочна особа має намір подати апеляційну скаргу,  вона спочатку подає до суду першої інстанції заяву. Логічно  припустити, що обґрунтування мотивів оскарження і вимоги  до суду апеляційної інстанції в заяві не фіксуються, тому що їх  викладення передбачене в апеляційній скарзі. Тобто заяву, яка  подається до суду першої інстанції, слід розглядати у якості по  передження про намір подання апеляційної скарги. Проте крім  інформаційного навантаження, подання заяви має процесуаль  не значення для обчислення процесуальних строків, передбаче  них для подання апеляційної скарги (докладніше див. комен  тар до ч. З цієї статті).

2.  Частиною 2 коментованої статті передбачено, що заява  про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до  адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої  інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. З метою  запобігання ситуацій, коли адміністративна скарга з якоїсь  причини (наприклад, технічній) не потрапила до апеляційної  інстанції, або потрапила туди невчасно, в статті передбачено  два шляхи, якими апеляційна скарга може дійти адресату.  Основний шлях - через суд першої інстанції, який ухвалив су  дове рішення, що було оскаржене. Додатковий шлях - копія  апеляційної скарги одночасно надсилається до суду апеляцій  ної інстанції особою, яка її подає.

3.    У частині 3 статті, що коментується, визначені строки по  дання заяви про апеляційне оскарження постанови суду першої  інстанції. За загальним правилом заява про апеляційне оскар  ження постанови суду першої інстанції повинна бути подана до  адміністративного суду першої інстанції протягом десяти днів з  дня проголошення постанови, яка оскаржується. У виняткових  випадках, коли залежно від складності справи складення по  станови у повному обсязі може бути відкладене аа строк не біль-  !ще ніж п'ять днів з дня закінчення розгляду справи (ст. 160

375

   

КАС України), заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня складення постанови, що оскаржується, в повному обсязі.

Стосовно самої апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції, законом передбачено, що вона подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

  1. Для апеляційного оскарження ухвали суду першої інстан  ції КАС України встановлено коротші строки. Так, заява про  апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції подаєть  ся протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі, коли  ухвалу було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує  (наприклад, при прийнятті ухвали суду про забезпечення адмі  ністративного позову у відповідності до ч. 2 ст. 118 КАС Украї  ни), то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчис  люється з дня отримання нею копії ухвали. Апеляційна скарга  на ухвалу суду першої інстанції подається протягом десяти днів  після подання заяви про апеляційне оскарження.
  2. Положенням ч. 5 ст. 186 КАС України встановлено прави  ло, згідно з яким апеляційна скарга може бути подана без по  переднього подання заяви про апеляційне оскарження. В цьому  випадку апеляційна скарга повинна бути подана в суд першої  інстанції в строк, встановлений для подання заяви про апеля  ційне оскарження. Таким чином, без первісного подання заяви  про апеляційне оскарження, апеляційна скарга стосовно поста  нови суду першої інстанції має бути подана протягом десяти  днів з дня проголошення постанови, яка оскаржується, або про  тягом десяти днів з дня складення постанови, що оскаржуєть  ся, в повному обсязі. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої  інстанції подається протягом 5 днів з дня проголошення ухвали  або з дня отримання особою, яка її оскаржує та без виклику  якої її постановлено, копії ухвали.

6.  Пропуск зазначених вище в цій статті строків припиняє  право заінтересованих осіб на подачу заяви про апеляційне  оскарження чи апеляційної скарги. Ці процесуальні докумен  ти, подані після закінчення строків, залишаються без розгля  ду. Строки для подання заяви про апеляційне оскарження і  апеляційної скарги можуть бути поновлені тільки тоді, коли  суд апеляційної інстанції визнає причину пропуску строку  оскарження достатньо поважною. У цьому випадку за заявою

376

 

заінтересованої особи, до якої додаються документи, підтверджуючи поважність причин пропуску строку, суд постановляє ухвалу про поновлення строку (ст. 102 КАС України).

ИВА)''гї