Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 190. Підготовка справи до апеляційного розгляду

1.  Суддя-доповідач протягом десяти днів після відкриття  апеляційного провадження:

  1. з'ясовує склад учасників адміністративного процесу;
  2. надсилає копії ухвали про відкриття апеляційного про  вадження особам, які беруть участь у справі, разом з копіями  заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, ін  формацією про їхні права та обов'язки і встановлює строк,  протягом якого можуть бути подані заперечення на апеляцій  ну скаргу;
  3. з'ясовує обставини, на які посилаються особи, які беруть  участь у справі, як на підставу своїх вимог і заперечень;
  4. з'ясовує, які обставини визнаються та які заперечуються  особами, що беруть участь у справі;
  5. пропонує особам, які беруть участь у справі, подати нові  докази, на які вони посилаються, або витребовує їх за клопо  танням особи, одо подала апеляційну скаргу, або з власної іні  ціативи;
  6. вирішує інші письмово заявлені клопотання осіб, які бе  руть участь у справі;
  7. вирішує питання про можливість письмового проваджен  ня в суді апеляційної інстанції;

8)  вирішує інші питання, необхідні для апеляційного роз  гляду справи.

  1. Усі судові рішення, ухвалені суддею-доповідачем під час  підготовки справи до апеляційного розгляду, викладаються у  формі ухвали. Копії ухвал надсилаються особам, які беруть  участь у справі,
  2. Після проведення підготовчих дій суддя-доповідач допо  відає про них колегії суддів, яка постановляє ухвалу про закін  чення підготовки та призначення справи до апеляційного роз  гляду.

382

 

1.  Коментована стаття визначає процесуальні дії судді з під  готовки спраги до апеляційного розгляду. Підготовчі заходи є  обов'язковими по кожній адміністративній справі. З аналізу  положень статті випливає, що підготовку справи до судового  розгляду здійснює суддя апеляційного суду, який відкрив апе  ляційне провадження в адміністративній справі. Це, безумов  но, є цілком слушним. Суддя, який розглядав апеляційну скар  гу та надані до неї документи, вже ознайомився з обставинами  справи та зможе більш ефективно здійснити підготовчі дії.

Протягом десяти днів після відкриття апеляційного провадження суддя зобов'язаний вчинити процесуальні дії, перелік яких передбачений у ч. 1 статті, що коментується. Всі ці процесуальні дії спрямовані на вирішення суддею на етапі підготовки справи до апеляційного провадження процесуальних питань пов'язаних із розглядом судової справи.

По-перше, суд апеляційної інстанції вирішує питання про склад осіб, які беруть участь у справі, а також про повідомлення цих осіб про відкриття апеляційного провадження.

По-друге, судом з'ясовується питання щодо предмета доказування, в межах якого суддя з'ясовує обставини, на які посилаються особи, які беруть участь у справі, як на підставу своїх вимог і заперечень, а також з'ясовує, які обставини визнаються та які заперечуються особами, які беруть участь у справі.

По-третє, судом зясовоються питання щодо наявності доказів, а саме суддя пропонує особам, які беруть участь у справі, подати нові докази, або витребовує їх за клопотанням особи, що подала апеляційну скаргу, або з власної ініціативи.

По-четверте, суддя вирішує питання щодо можливості письмового провадження у суді алеляційної інстанції.

Перелік підготовчих дій, зафіксований у ст. 190 КАС України, не є вичерпним - суддя може вирішувати інші питання, необхідні для апеляційного розгляду справи.

  1. Частина 2 коментованої статті встановлює, що всі судові  рішення, ухвалені суддею-доповідачем під час підготовки спра  ви до апеляційного розгляду, мають форму ухвали. Копії ухвал  надсилаються особам, які беруть участь у справі (зацікавленим  особам).
  2. Після проведення всіх вищезазначених підготовчих дій  суддя-доповідач інформує про їх проведення колегію суддів.  Законом встановлено, що перегляд судових рішень в адміні-

383

   

стративних справах в апеляційному порядку здійснюється колегією у складі трьох суддів (ст. 24 КАС України) з огляду на вимоги зазначеної статті, колегія суддів постановляє ухвалу про закінчення підготовки та призначення справи до апеляційного розгляду.

.