Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 206. Зміст ухвали суду апеляційної інстанції

1. Ухвала суду апеляційної інстанції складається з:

1) вступної частини із зазначенням:  дати, часу і місця її постановлений:

найменування адміністративного суду апеляційної інстанції, прізвищ та ініціалів суддів і секретаря судового засідання; імен (найменувань) осіб, які беруть участь у справі;

2) описової частини із зазначенням:

короткого змісту вимог апеляційної скарги і судового рішення суду першої інстанції;

узагальнених доводів особи, яка подала апеляційну скаргу;

узагальненого викладу позиції інших осіб, які беруть участь у справі;

встановлених судом першої інстанції обставин;

3) мотивувальної частини із зазначенням:

встановлених судом апеляційної інстанції обставин із посиланням на докази, а також мотивів неврахування окремих доказів;

мотивів, з яких суд апеляційної інстанції виходив при no-становленні ухвали, і положення закону, яким він керувався;

4) резолютивної частини із зазначенням:

висновку суду апеляційної інстанції по суті вимог апеляційної скарги;

розподілу судових витрат;

строку і порядку набрання ухвалою законної сили та її оскарження.

2,  При залишенні апеляційної скарги без задоволення в  ухвалі зазначається, якими обставинами чи нормами права  спростовуються доводи, що містяться у скарзі.

3. У разі скасування або зміни судового рішення суду першої  інстанції в ухвалі зазначається, у чому полягає незаконність

404

 

чи необґрунтованість рішення. Висновки і мотиви, з яких скасовані судові рішення, є обов'язковими для суду першої інстанції при новому розгляді справи.

1. Коментована стаття визначає зміст ухвали адміністратив  ного суду апеляційної інстанції. Треба зазначити, що зміст  ухвали суду першої інстанції встановлено ст. 165 КАС України,  проте ухвала апеляційного суду має істотні відмінності та спе  цифіку, про що й свідчить її зміст.

Ухвала суду апеляційної інстанції складається з чотирьох частин: вступної, описової, мотивувальної та резолютивної. Кожна з цих частин має своє значення та логічно пов'язується з іншими. Вступна частина містить необхідні реквізити, які дають змогу ідентифікувати ухвалу, тобто визначити: дату, час і місце її постановлення; найменування адміністративного суду апеляційної інстанції, прізвища та ініціали судців і секретаря судового засідання; імена (найменування) осіб, які беруть участь у справі. Описова частина ухвали коротко визначає зміст справи: зміст вимог апеляційної скарги і судового рішення суду першої інстанції; узагальнені доводи особи, яка подала апеляційну скаргу; узагальнення позицій інших осіб, які беруть участь у справі; обставини, встановлені судом першої інстанції. Характер мотивувальної частини ухвали залежить насамперед від остаточного висновку суду апеляційної інстанції. В мотивувальній частині зазначаються обставини, встановлені судом апеляційної інстанції із посиланням на докази, мотиви неврахування окремих доказів, а також мотиви, з яких суд апеляційної інстанції виходив при постановленні ухвали і положення закону, яким він керувався. Остання, резолютивна частина ухвали містить: висновки суду апеляційної інстанції по суті вимог апеляційної скарги; дані про розподіл судових витрат, а також строк і порядок набрання ухвалою законної сили та її оскарження.

  1. В разі якщо апеляційний суд дійде висновку про те, що  рішення суду першої інстанції відповідає встановленим в зако  нодавстві вимогам, а апеляційна скарга є необгрунтованою, він  повинен обґрунтувати свій висновок конкретними даними з по  силанням на матеріали справи.
  2. У випадку, коли апеляційний суд приймає рішення про  скасування або зміну рішення суду першої інстанції, він пови  нен вказати в своїй ухвалі, в чому полягає неправильність рі  шення, які норми права порушені, в чому полягає це порушен-

405

   

ня, якими матеріалами справи спростовуються висновки суду першої інстанції. Якщо справа передається на новий розгляд, в ухвалі апеляційного суду повинно бути вказано які саме обставини підлягають з'ясуванню при новому розгляді справи. Законодавцем встановлено, що висновки і мотиви, з яких апеляційний суд скасував судове рішення, є обов'язковими для суду першої інстанції при новому розгляді справи.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення (ч. 5 ст. 254 КАС України). Вона є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також для усіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України (ч. 1 ст. 255 КАС України).