Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 911. Права пасажира

1. Пасажир має право:

1)  одержати місце у транспортному засобі згідно з придбаним квитком;

2)  провозити з собою безоплатно одну дитину віком до шести років без права зайняття нею окремого місця;

3) купувати для дітей віком від шести до чотирнадцяти років дитячі квитки за пільговою ціною;

4) перевозити з собою безоплатно ручну поклажу у межах норм, встановлених транспортними кодексами (статутами);

5)  зробити не більше однієї зупинки в дорозі з подовженням строку чинності проїзних документів (квитка) не більше ніж на десять діб, а в разі хвороби — на весь час хвороби;

6) відмовитися від поїздки, повернути квиток і одержати назад повну або часткову вартість квитка — залежно від строку здавання квитка згідно з правилами, встановленими транспортними кодексами (статутами);

7) отримувати повну та своєчасну інформацію про час та місце відправлення транспортного засобу за вказаним у транспортному документі (квитку) маршрутом.

2. Пасажир може мати також інші права, встановлені цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

У ст. 911 ЦК визначається приблизний перелік прав, які мають пасажири. Але цей перелік не є вичерпним. Нормативні акти, що регулюють транспортні перевезення, передбачають значно ширший перелік цих прав. Так, на залізничному транспорті пасажир вправі, зокрема продовжити термін придатності квитка при хворобі, змінити маршрут проходження, виїхати з потягом, що відходить раніше і ін. Відповідні додаткові права пасажира передбачені також транспортними статутами і кодексами інших видів транспорту (див. КТМ, ПКУ й ін.)