Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 109. Порушення правил по охороні порядку і безпеки руху на залізничному транспорті

Самовільний проїзд у вантажних поїздах, посадка і висадка під час руху поїзда, проїзд на підніжках і дахах вагонів, самовільне без потреби зупинення поїзда - тягнуть за собою накладення штрафу від семи до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пошкодження залізничної колії, захисних лісонасаджень, снігозахисних загороджень та інших колійних об'єктів, споруд і пристроїв сигналізації та зв'язку - тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і посадових осіб- від двадцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей вагонів поїздів, прохід по залізничних коліях у невстановлених місцях - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення правил проїзду гужовим транспортом і прогону худоби через залізничні колії, випасання худоби поблизу залізничних колій - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Недодержання встановлених габаритів при навантаженні і вивантаженні вантажів - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підкладання на залізничні колії предметів, які можуть спричинити порушення руху поїздів, - тягне за собою накладення штрафу від п'ятнадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(Із змінами і доповненнями, внесеними згідно з Указом Президії Верховної Ради Української PCP від 19.12.86 p. № 3282-ХІ; законами України від 07.02.97 р. № 55/97-ВР, від 02.12.2010 р. № 2742-VI)

1. Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері залізничного транспорту (див. Закон України "Про залізничний транспорт", Правила безпеки громадян на залізничному транспорті).

2. Об'єктивна сторона правопорушення виражається у таких формах:

1) самовільний проїзд у вантажних поїздах, посадка і висадка під час руху поїзда, проїзд на підніжках і дахах вагонів, самовільне без потреби зупинення поїзда (формальний склад);

2) пошкодження залізничної колії, захисних лісонасаджень, снігозахисних загороджень та інших колійних об'єктів, споруд і пристроїв сигналізації та зв'язку (матеріальний склад);

3) викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей вагонів поїздів, прохід по залізничних коліях у невстановлених місцях (формальний склад);

4) порушення правил проїзду гужовим транспортом і прогону худоби через залізничні колії, випасання худоби поблизу залізничних колій (формальний склад);

5) недодержання встановлених габаритів при навантаженні і вивантаженні вантажів (формальний склад);

6) підкладання на залізничні колії предметів, які можуть спричинити порушення руху поїздів (формальний склад).

3. Суб'єкт адміністративного проступку - тільки загальний (фізична осудна особа, яка досягла 16-й років) у складах правопорушень, передбачених ч.ч. І, 3 і 6 цієї статті; тільки спеціальний (посадові особи, які відповідають за організацію вантажоперевезень залізничним транспортом) у складі правопорушень, передбачених ч. 5 цієї етапі; як громадяни, так і посадові особи - у складах правопорушень, передбачених ч.ч. 2 і 4 цієї статті.

4.   Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини як у формі умислу, так й у формі необережності.